IRES

Peste 40% dintre români au datorii neplătite; 29% au făcut o achiziţie importantă în 2014

Autoturismele, obiectele pentru renovarea/amenajarea locuinţei, electrocasnicele sau locuinţele sunt printre cele mai frecvente achiziţii făcute de români în 2014, relevă un studiu IRES transmis AGERPRES.

„Mai puţin de un sfert dintre români au făcut economii în 2014. Peste 40% au datorii neplătite şi peste jumătate dintre români anticipează că vor fi nevoiţi să facă sacrificii financiare”, arată realizatorii cercetării. Potrivit studiului, doar 29% dintre persoanele chestionate au făcut o achiziţie importantă pentru familie sau pentru gospodărie, cele mai frecvent menţionate investiţii fiind achiziţionarea unui autoturism — 19%, renovarea sau reamenajarea locuinţei — 16%, achiziţionarea de aparate electrocasnice — 15% sau achiziţionarea unei locuinţe — 14%. Alţi respondenţi şi-au instalat o centrală termică — 6%, au cumpărat mobilă — 6%, un televizor — 6%, un computer — 5% sau un teren — 3%.

Autorii precizează că procentele privind achiziţiile se raportează nu la întreaga populaţie, ci la cei 29% care declară că au făcut o achiziţie importantă. Astfel, cei 19% care declară că au cumpărat un autoturism reprezintă, prin raportare la întreaga populaţie, aproximativ 6% din eşantion, adaugă realizatorii sondajului.

De asemenea, relevă studiul, 7% dintre intervievaţi declară că au tranzacţionat bunuri imobiliare în 2014, respectiv 4% spun că au cumpărat astfel de bunuri, 2% că le-au vândut, iar 1% au făcut atât vânzare, cât şi cumpărare de bunuri imobiliare. Dintre aceştia, cei mai mulţi au vândut sau cumpărat apartamente sau garsoniere — 43%, acestea fiind urmate de terenuri — 34% şi case sau vile — 19%.

Doar 23% dintre persoanele intervievate spun că au reuşit să economisească bani în anul 2014. Cu toate acestea, 38% dintre acestea sunt optimiste, considerând că, în 2015, vor reuşi să facă acest lucru.

Întrebaţi care au fost categoriile de cheltuieli la care au renunţat, 39% au susţinut că au economisit la mâncare (37% consideră că vor fi nevoiţi să facă acest lucru şi în 2015), 64% au făcut economii la îmbrăcăminte (60% se aşteaptă să fie nevoiţi să facă acest lucru şi în 2015), 35% au spus că au făcut economii la combustibilul pentru autoturism, 29% că nu au făcut acest lucru, în timp ce 33% spun că nu este cazul (deoarece nu deţin un autoturism). Aceeaşi proporţie a respondenţilor se aşteaptă să facă acest lucru şi în 2015.

37% dintre respondenţi spun că au împrumutat bani în 2014. Cei mai mulţi au luat un împrumut de la bancă — 43%, iar 41% au apelat la prieteni, 34% la alţi membri ai familiei, iar 6% la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. „În momentul de faţă 41% dintre participanţii la studiu declară că au cel puţin o datorie neplătită. În acelaşi timp, 24% dintre aceştia spun că există persoane care le datorează bani”, se arată în documentul citat.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014 pe un eşantion de 1.131 indivizi de 18 ani şi peste. Tipul eşantionului: multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 2,9%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: