Hramul Mănăstirii Voroneţ a adunat mulţi creştini în ctitoria voievodului Ştefan cel Mare

Mănăstirea Voroneţ şi-a sărbătorit joi, 18 decembrie, cel de-al doilea hram, „Sfântul Daniil Sihastrul”, considerat şi ocrotitorul mănăstirii. Sărbătoarea din ctitoria binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Voroneţ, acolo unde se află şi mormântul sfântului Daniil Sihastrul, a început miercuri seara, când a fost săvârşită slujba Privegherii, joi fiind oficiată, în paraclisul Mănăstirii Voroneţ, de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie. Răspunsurile la rugăciune, dar şi un spectacol minunat de colinde, care vestesc apropierea Sărbătorii Naşterii Domnului, au fost date de obştea de maici de la Mănăstirea Voroneţ.

„Astăzi serbăm pe sfântul Daniil Sihastrul, ocrotitorul Voroneţului, ctitor spiritual al acestei mănăstiri, sfetnicul de taină al domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Să ne rugăm ca ţara noastră, prin rugăciunile Sfântului Daniil, să fie apărată de Dumnezeu, iar neamul nostru creştinesc şi românesc să propăşească”, a spus stavrofora Irina Pântescu, stareţa Mănăstirii Voroneţ.

Sfântul Daniil Sihastrul, povăţuitor şi duhovnic al domnitorului Ştefan cel Mare

Pe lângă bucuria unei slujbe arhiereşti, soborul numeros de preoţi şi prezenţa măicuţelor de la celelalte mănăstiri, care au venit joi la Voroneţ, „biserica a fost umplută de prietenii noştri dragi care ne sunt alături la nevoile mănăstirii şi de credincioşii noştri fideli care sunt în fiecare duminică împreună cu noi”, a precizat monahia Gabriela Platon.

Cuviosul Părinte Daniil Sihastrul a fost unul din cei mai mari sfinţi din zona Moldovei, mare dascăl ai pustiei, povăţuitor al domnitorului Ştefan cel Mare şi al călugărilor. Din anul 1457, când Ştefan cel Mare a ajuns pe scaunul Moldovei, Sfântul Daniil Sihastrul i-a fost marelui domn cel dintâi sfetnic, duhovnic şi rugător către Dumnezeu, voievodul venind de multe ori la chilia lui pentru a-şi mărturisi păcatele, a primi cuvânt de folos şi binecuvântare. Părintele Daniil Sihastrul l-a îmbărbătat şi l-a îndemnat de fiecare dată să apere ţara şi credinţa ortodoxă prin zidirea după fiecare luptă a unei biserici spre lauda lui Hristos, Ştefan cel Mare câştigând patruzeci şi şapte de războaie şi înălţând patruzeci şi opt de biserici.

ÎPS Pimen a amintit în cuvântul său de învăţătură că voievodul Ştefan cel Mare a avut în primul stareţ al Mănăstirii Voroneţ un duhovnic, un călugăr, un pustnic de la care a cerut sfaturi. „Viaţa lui este cunoscută de întregul nostru popor din primii ani ai copilăriei, pentru că în primii ani de şcoală cei mici află despre faptele sfântului Daniil Sihastrul. Sunt enumerate două fapte mari, om al rugăciunii şi povăţuitor al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Spunem om al rugăciunii pentru că, aşa cum spune tradiţia, atunci când Sfântul Voievod Ştefan cel Mare mergea să-i ceară povaţa cum este mai bine să lupte cu armatele otomane, care înseamnă multă jertfă în rândul oştirii, Sfântul Daniil Sihastrul i-a spus să lupte. Când a mers Sfântul Voievod l-a găsit pe Daniil Sihastru rugându-se în chiliile lui de aici, de la Voroneţ, de la Putna sau din alte locuri, spunându-i să aştepte pentru că era în rugăciune. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, domnitorul Moldovei, biruitorul forţelor otomane, mare în fapte şi mic de statură, venea la un călugăr, pentru că acest om, conducător de ţară, şi-a dat seama că nimic nu se poate face fără ajutorul lui Dumnezeu. Ştefan cel Mare a dovedit înţelepciune şi diplomaţie venind la acest călugăr datorită credinţei lui, rugăciunii şi sfaturilor date de acest părinte duhovnicesc, Sfântul Daniil Sihastru.

Şi astăzi oameni de seamă vin la mănăstiri, la câte un călugăr sau la câte un preot de parohie pentru a cere sfatul unui om al rugăciunii, om al milosteniei, om al răbdării, a unui împlinitor al poruncilor lui Dumnezeu care are priceperea, înţelepciunea cum să-şi chivernisească cele necesare şi cum să povăţuiască spre folosul duhovnicesc pe cei care vin la el. Când eram ghid la Putna îi îndemnam pe credincioşi să viziteze chilia lui Daniil Sihastrul pentru că acolo era «parlamentul lui Ştefan cel Mare». În această construcţie care a rezistat până astăzi, totul era rânduit şi se ducea o viaţă sfântă”, a spus ÎPS Pimen.

Credinţa poporului este patrimoniu naţional

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor le-a vorbit credincioşilor şi despre necesitatea studierii religiei în şcoală, deoarece credinţa poporului este patrimoniu naţional.

„Mamele noastre ne învaţă în primul rând să ne rugăm, ne iau mânuţa şi ne învaţă să facem semnul sfintei cruci pe trupul nostru de când suntem mici şi Dumnezeu înţelege despre ce este vorba, chiar dacă copilul nu poate face crucea corect. Mama se roagă, pruncul vede, înţelege şi învaţă rugăciuni şi mai târziu învaţă să facă şi câteva metanii. Românii au fost crescuţi şi educaţi în duhul credinţei noastre strămoşeşti, cea mai de seamă învăţătură, este patrimoniul naţional. Credinţa poporului este patrimoniu naţional.

Să scoată religia din şcoală, să nu se mai înveţe religie, aşa cum a hotărât Curtea Constituţională, este atentat la demnitatea noastră naţională. Sfântul Sinod a trimis câteva rânduri lămuritoare. Nădăjduim la ajutorul lui Dumnezeu. Când elevii nu vor mai învăţa religia la şcoală atunci nu vor mai înţelege nici cultura, nici arta, nici istoria poporului nostru. Plângeam pe timpul regimului comunist, dar acum ar trebui să plângem în hohote”, a spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

În timpul Liturghiei, un tânăr teolog a fost hirotonit diacon şi a primit binecuvântarea ÎPS Pimen.

La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii au fost miruiţi de ÎPS Pimen şi au fost invitaţi în trapeza mănăstirii, unde au luat parte la o agapă frăţească.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: