Protopopiatul Rădăuţi

Sfântul Daniil Sihastrul

Cuviosul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea într-un sat din apropierea oraşului Rădăuţi şi a fost botezat Dumitru. A intrat în monahism, primind numele de David, la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Rădăuţi. Fiind doritor de linişte şi de rugăciune, se retrage de la mănăstirea de metanie la Mănăstirea Sfântului Lavrentie, mănăstirea întemeiată de către Sfântul Leontie de la Rădăuţi, în satul Laura, la 6 km de Putna. Aici primeşte schima mare sub numele de Daniil. Primind binecuvântarea egumenului mănăstirii, în anul 1450 se retrage în adâncul codrului, pe valea pârâului Secu, jud. Neamţ, unde se nevoieşte 14 ani în aspre osteneli. Adunându-se în jurul său mulţime de ucenici, părăseşte valea Secului, retrăgându-se în nordul Moldovei, aproape de Putna.

Cuviosul Daniil este cel ce i-a proorocit Sfântului Ştefan cel Mare că va urca pe tronul Moldovei. După spusele cronicarului Ion Neculce, tot Cuviosul Daniil este cel care l-a îndemnat pe Sfântul Ştefan să continue lupta împotriva turcilor după înfrângerea de la Războieni, tot de la el primind şi îndemnul de a zidi mănăstirile Putna şi Voroneţ. După anul 1470, se retrage în pădurile seculare din jurul Mănăstirii Voroneţ, timp de 20 de ani formând o nouă vatră isihastă, precum cea de la Putna, pentru că în puţin timp s-au adunat în jurul său zeci de sihaştri ce se nevoiau fie în codrii Voroneţului, fie în munţii Rarăului.

Ajungând vas ales al Duhului Sfânt, Sfântul Daniil şi-a dat sufletul în braţele lui Hristos la sfârşitul secolului al XV-lea, fiind îngropat în pronaosul bisericii Mănăstirii Voroneţ.

Istoria Mănăstirii Sfântul Daniil Sihastrul

În locul numit Poiana Sihastrului, unde se află Mănăstirea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, sunt ascunse o parte din frumuseţile ţării noastre. Este o mănăstire de care foarte puţini au auzit, majoritatea pelerinilor asociind numele ei cu Chilia Sfântului Daniil de lângă Mănăstirea Putna. Dar mănăstirea este la câţiva kilometri de chilia unde s-a nevoit Sfântul Daniil.

Mănăstirea Sfântul Daniil Sihastrul este aşezată într-o frumoasă poiană, la o altitudine de 1100 metri, în Obcinile Bucovinei. Aici se poate ajunge prin comuna Straja, pe drumul forestier, prin spatele gării din Straja, drum ce urcă lent 7 km, accesibil mijloacelor auto, după care 2 km, tot drum forestier, dar cu un urcuş mai abrupt, unde nu se poate circula decât cu maşini de teren sau pe jos. A doua variantă pleacă de la Mănăstirea Putna până la Mănăstirea Sihăstria Putnei, iar de aici se merge pe o potecă abruptă, pe distanţa de 4,5 km, pe coasta muntelui, fără acces auto, ci doar pe jos.

La temelia acestui sfânt locaş stă iniţiativa părinţilor Pamvo şi Visarion, vieţuitori ai Mănăstirii Putna. Aceştia au dorit încă dinainte de Revoluţia din Decembrie 1989 să facă aici un schit de călugări, închinat marelui povăţuitor al monahismului din aceste locuri, Sfântul Daniil Sihastrul. Dorinţa şi gândul lor au înmugurit la sfârşitul anului 1989, iar în anul 1991 s-a sfinţit biserica principală.

Biserica a fost închinată Sfântului Prooroc Daniel, iar ca al doilea ocrotitor l-a avut pe Sfântul Daniil Sihastrul, chiar dacă cuviosul Daniil încă nu era canonizat, canonizarea sa de către Sfântul Sinod având loc pe 21-22 iunie 1992. Sfinţirea s-a făcut la 28 decembrie 1991, de către patru arhierei: Preafericitul patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfinţitul Gherasim Putneanul, Episcopvicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. A urmat construcţia principalului corp de chilii, o clădire mare din lemn, în forma literei U, cu parter şi etaj, care avea şi 2 paraclise: unul de lemn, în cinstea Naşterii Maicii Domnului, sfinţit în 1992, şi unul de piatră, în cinstea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. S-a lucrat zi şi noapte cu ajutorul credincioşilor, cu multă jertfă şi sudoare, materialele cărându-se şi cu spatele, neexistând la acea dată drum de acces spre schit. Noua aşezare monahală a fost ridicată la rang de mănăstire în anul 2005.

În ianuarie 2009, într-un incendiu pornit de la defecţiunea unei sobe, cele două paraclise şi corpul de chilii au fost mistuite de flăcări; focul nu a putut fi stins, drumul fiind inaccesibil din cauza zăpezii mari. La începutul primăverii, în mai 2009, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, a început refacerea corpului de chilii şi a paracliselor. Sprijiniţi de credincioşii din zonă, oameni cu dragoste faţă de Biserică, de primarul oraşului Vicovu de Sus, domnul Gheorghe Schipor, de Părintele Stareţ al Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, de preoţii de la parohia Laura şi de la alte parohii şi mănăstiri, s-a reuşit ridicarea a două trapeze: una pentru vieţuitori şi una pentru pelerini, a unei bucătării, a unui corp de chilii şi a unui frumos paraclis închinat Naşterii Maicii Domnului.

Ctitorul mănăstirii şi primul stareţ

Părintele protosinghel Pamvo Buhăescu s-a născut la 4 martie 1953, în satul Hârşova, comuna Deleşti, judeţul Vaslui, fiind al optulea copil din cei nouă ai familiei Ştefan şi Eufrosina Buhăescu. Intră în viaţa monahală la vârsta de 23 de ani şi este primit la schitul Sihla de către egumenul Chiril Şaramet, care îi devine părinte duhovnicesc. Este tuns în monahism pe data de 19 ianuarie 1980, avându-l ca naş de călugărie pe marele duhovnic ieroschimonah Paisie Olaru. În 1982, în ziua praznicului Înălţării Domnului, la hramul Mănăstirii Neamţ, este hirotonit ieromonah şi duhovnic pe seama schitului Sihla, de către Patriarhul Diodor al Ierusalimului. Din anul 1984 este trimis la Mănăstirea Putna, unde rămâne până în anul 1990, când începe construirea schitului Sfântul Daniil Sihastrul, ca schit dependent de Mănăstirea Putna.

La numai 7 ani de la începerea acestui schit, părintele Pamvo s-a stins din viaţă, în ziua de 11 decembrie 1997. Slujba înmormântării a fost săvârşită duminică, 14 decembrie, de către un sobor de preoţi şi diaconi avându-l în mijlocul lor pe Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, ca delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Iute din fire şi scurt la vorbă, părintele Pamvo a fost un călugăr jertfelnic şi iubitor de osteneală. A fost întrebat odată: „Părinte Pamvo, ce putem face astăzi, când numărul credincioşilor adevăraţi este atât de redus? Cum ne putem mântui, când nu mai avem decât foarte puţini creştini trăitori, modele de viaţă duhovnicească pe care să le urmăm?”. La aceste cuvinte, părintele a răspuns: „Caută să fii tu un exemplu pentru alţii, aşa cum ai dori să fie alţii pentru tine, şi toate virtuţile pe care ai dori să le vezi la alţii câştigă-le şi arată-le altora. Să fii tu un exemplu! De ce să aştepţi de la alţii ceea ce nu ai dobândit tu încă? Fii aspru cu tine însuţi, nu cu alţii, căci niciodată nu îi vei putea folosi duhovniceşte şi ajuta pe oameni dacă nu ai ce le da. Cum să le vorbeşti altora de iubirea de Dumnezeu şi de dulceaţa rugăciunii, dacă nu te-ai îndulcit tu mai înainte de ea?”

În prezent, Mănăstirea Sfântul Daniil Sihastrul are 7 vieţuitori, urmând rânduiala slujbelor de noapte aşezată de către primul stareţ, părintele Pamvo.

Acum, la ceas de sărbătoare şi de bucurii duhovniceşti, mulţumim bunului Dumnezeu pentru tot şi toate. Ne rugăm Cuviosului Părinte Daniil Sihastrul, ocrotitorul şi purtătorul nostru de grijă, să ne ajute să parcurgem această viaţă prin pocăinţă şi să fim cu luare aminte la viaţa şi cuvintele părinţilor noştri.

Sărbători cu pace dorim tuturor şi împliniri pe calea mântuirii.

Protosinghel PARTENIE NEGREAN,

stareţul Mănăstirii Sfântul Daniil Sihastrul

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: