Ştefan Hruşcă în concert, la Suceava

„Colindul nu are nevoie nici de sclipiciuri, nici de fumuri”

A dus colindele sale de-acasă, de la Ieud, la românii aflaţi mai peste tot în lume, iar de la Revoluţie încoace, mai puţin în 2013, le poartă în toată ţara, în preajma Crăciunului.

Ştefan Hruşcă şi colindele sale au reunit aproape o mie de suceveni, sâmbătă seara, în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, care nu a mai fost de mult aşa arhiplină.

Concertul de la Suceava este unul dintre cele 20 pe care „dascălul de colinde”, cum a fost supranumit Hruşcă de către poetul George Ţărnea, îl susţine reîntors acasă, în preajma acestui Crăciun.

El a intrat, în decorul simplu al scenei învăluite într-o lumină albăstruie, în aplauzele sălii, primele acorduri de la „Flori de măr” dând startul unei seri de colinde care a durat aproape 2 ore.

Glasul său ne-a învăluit treptat purtându-ne, prin cântec, într-o lume de smerenie, simplitate şi bunătate. Cu un simplu „poftiţi” şi braţul întins spre oamenii din sală, Hruşcă i-a invitat să cânte împreună „Florile Dalbe”, „Trei Păstori”, „Afară Ninge Liniştit”, „Linu-i Lin”, „Sfântă-i Sara de Crăciun”, „Cerul şi pământul” şi multe alte colinde la fel de frumoase şi emoţionante.

„Sunt colinde aduse de la mine de-acasă, din Ieud, colinde care ne adună laolaltă în postul Crăciunului ca să ne facă mai buni un an întreg”, a mărturisit Hruşcă, pentru început. El a spus că nu prea dă interviuri şi „nu prea apar la TV fiindcă nu sunt telegenic”, dar într-unul dintre interviuri a fost întrebat care e diferenţa dintre colindele şi cântecele sale folk obişnuite, pe care le cântă în concerte. „Colindele noastre strămoşeşti, eu le numesc cântece de suflet, poartă în ele un cod, codul sufletului românesc, fiindcă românul e un om bun. Colindele înnobilează, ele au o perfecţiune desăvârşită, iar versurile sunt atât de frumoase, încât orice poet le invidiază”, a spus Hruşcă sucevenilor. A cântat apoi „Rugă pentru părinţi” pe versurile scrise în 1982 de Adrian Păunescu, cântec pe care de atunci îl cântă în toate spectacolele sale: „Fără Adrian Păunescu nu ajungeam azi să vă cunosc, el m-a ajutat să urc pe scena Cenaclului Flacăra”.

Concertul a prins în intensitate odată cu celelalte colinde minunate, interpretate împreună cu publicul sucevean – „Coborât-a coborât”, „Cetiniţă cetinioară”, „Colindăm, Doamne, colind”, „Înaintea iestor curţi”, „Deschide uşa creştine”, răsplătite cu aplauze puternice, iar şi iar. „Mulţam fain, Suceava, este momentul în care vin cu simplitate în faţa publicului. Trebuie să ne apropiem de lucrurile fireşti, să fim cu credinţa în faţă. Colindul nu are nevoie nici de sclipiciuri, nici de fumuri”.

După „Ziurel de ziuă”, el a povestit ceva din copilăria sa, de la vremea colindului. „La Ieud era o fată cu o voce extraordinară, Anuţa lui Grigaci, aşa i se spunea, era aşteptată cu colinda la fiecare casă. Tata mai ieşea pe-afară, să mai aducă lemne, şi când se întorcea ne întreba: a fost cumva Anuţa lui Grigaci? Îi era tare frică lui tata să n-o scape. Acum cânt aici şi vreau să vă obişnuiesc şi pe dvs. să mă aşteptaţi cu colinda în fiecare an”. Hruşcă şi-a exprimat regretul că astăzi nu se mai cântă aşa mult ca altădată colinde, spunând că „trebuie să refacem colindatul prin satele noastre”.

Interpretul şi-a încheiat recitalul tot cu mulţam frumos, după ce a fost bisat de mai multe ori: „Mulţam frumos pentru o seară nemaipomenită de colinde la Suceava. Sunt mulţi colindători, dar vă mulţumesc din suflet că m-aţi ales pe mine”, cei mai înrăiţi fani având parte şi de o şedinţă de autografe, de la primul până la ultimul, în foaierul Casei de Cultură.

Concertul a început, pe 8 decembrie, la Câmpulung Muscel, şi se va încheia, pe 23 decembrie, la Vaslui şi Iaşi

Ştefan Hruşcă nu a concertat în România anul trecut, având mai multe concerte în faţa românilor din diaspora, dar anul acesta se află într-un turneu naţional prin 20 de oraşe, început pe 8 decembrie. A ajuns la Suceava după Câmpulung Muscel, Piteşti, Slobozia, Brăila, Galaţi, Focşani, Bacău şi Botoşani, urmând concertul de la Braşov de ieri, iar astăzi este cel de la Sala Palatului din Bucureşti. Concertele vor continua prin ţară şi se vor încheia pe 23 decembrie, cu cele de la Vaslui şi Iaşi.

Interpret de muzică folk, dar cunoscut şi iubit mai mult şi mai mult pentru colindele sale, Ştefan Hruşcă s-a născut la 8 decembrie 1957, la Ieud, în Maramureş. A debutat în Cenaclul Flacăra în anul 1981, iar până în 1984 a susţinut peste o mie de spectacole împreună cu cenaclul. În 1991, s-a stabilit în Toronto, Canada, dar vine aproape în fiecare iarnă în România. Anul trecut nu a venit şi au existat mai multe speculaţii ale absenţei sale. Fie că a fost foarte ocupat cu concertele din diaspora, fie că l-au deranjat unele comentarii din ţară, Ştefan Hruşcă a revenit însă la noi şi doar asta contează. Intensitatea şi căldura puse în colindele sale, nemaivorbind de vocea excepţională, apoi simplitatea din dialogul cu spectatorii şi, mai ales timpul îndelungat dăruit pe scenă cântecului şi spectatorilor, aşa cum s-a întâmplat la Suceava (probabil, peste tot) dovedesc că nu s-a îndepărtat niciodată sufleteşte de români.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: