O nouă majoritate toxică

Inevitabilul se produce sub ochii noştri: încet-încet se încropeşte o nouă majoritate, una nu mai puţin toxică decât acelea din 2004, 2009 sau 2012. Deşi preşedintele ales a cerut noului PNL să evite alcătuirea unei oşti de strânsură din oportunişti şi traseişti, fenomenul s-a şi declanşat. Iar autor este partidul care a pus la bătaie în recenta campanie electorală toate resursele materiale şi organizatorice pentru schimbarea cursului politic al ultimilor 25 ani.

La plăcinte, înainte !

Astfel, PLR, partidul făcut la repezeală de Călin Popescu-Tăriceanu pentru realizarea visului de mărire al lui Victor Ponta şi al PSD, a început să se destrame la fel de repede cum s-a format. Transfugii din PNL şi PDL fac presiuni să se întoarcă la liberali, iar unii chiar reuşesc. Vezi ultimele mişcări la filiala din Cluj şi în alte părţi.

Pe deasupra, tendinţele centrifuge din PSD, manifestate prin gruparea excluşilor Mircea Geoană – Marian Vanghelie, au toate şansele să-i adune pe nemulţumiţi şi să facă jocurile Opoziţiei. Ele vor destructura, în opinia mea, majoritatea actuală de guvernământ, provocând demiterea prin moţiune de cenzură sau demisia lui Victor Ponta.

O nouă soluţie imorală

În plus, o altă lovitură grea pentru actuala guvernare a fost ieşirea recentă din tabăra puterii a UDMR, semn că oportunismul formaţiunii etnice maghiare, şi al altora, se manifestă indiferent de conjunctură şi ideologie. La fel s-au întâmplat lucrurile în 2004, când împreună cu PUR-ul voiculescian s-au alăturat Alianţei DA, câştigătoare a mandatului prezidenţial. Oportunism sancţionat imediat tocmai de realizatorul majorităţii urât mirositoare, Traian Băsescu: „soluţia imorală”.

Imorală sau urât mirositoare, soluţia a ţinut totuşi până la alegerile din 2008, când, prin trădarea lui Mircea Geoană şi a PSD s-a spart coaliţia Iohannis. Combinatorii social-democraţi i-au îndeplinit atunci „visul văzut cu ochii” de Traian Băsescu de a avea cea mai solidă majoritate de guvernământ. La ora asta, sunt convins că nu a fost altădată vreo majoritate mai toxică decât aceea, dar i-a adus actualului preşedinte al doilea mandat.

„Binefacerile” traseismului

A fost cea mai toxică majoritate fiindcă PSD şi PNL câştigaseră împreună alegerile prin Coaliţia Iohannis şi, în loc să se bată pentru numirea neamţului ca prim-ministru, Ilie Sârbu, principalul combinator al social-democraţilor, cedează cântecului de sirenă al social-democraţilor, întrând alături de PDL la guvernare. Că au rămas la Palatul Victoria doar 9 luni, neputându-şi pune în operă niciunul din proiecte, e deja de poveste.

După retragerea PSD de la guvernare, poarta traseismului fusese deschisă de Gabriel Oprea, liderul UNPR, iar procesul s-a desfăşurat invers: membri marcanţi ai PNL, PSD şi ai altora s-au înscris la progresişti, susţinând Guvernul Boc până în primăvara lui 2012. Astfel, traseişti şi oportunişti au schimbat din nou macazul, pentru a rămâne la Putere, ca de fiecare dată. Acum s-au întors la dragostea dintâi, alături de PSD şi Victor Ponta. Sunt în funcţii indiferent de guverne tocmai din 2006, iar acum e 2014.

Pleacă ai noştri, vin ai noştri

Aşadar, câştigi, nu câştigi alegerile, rămâi la butoane. Profitori, sforari şi oportunişti aflaţi ca pe vremea lui Nenea Iancu mereu cu partidul de la putere. Ei bine, intervenţia lui Klaus Iohannis a fost categorică: „Să fie sănătoşi şi să rămână acolo”. Nu este nevoie de ei pentru a ajunge oricum la guvernare, iar afirmaţia sa a fost întărită şi de alţi lideri liberali, inclusiv Vasile Blaga: „Nu vom apela la traseism politic”.

Numai că de la vorbe la fapte, ca de la cer la pământ. Percepţia publică a mişcărilor din partidele şi formaţiunile parlamentare, unele la vedere, alte din culise, de constituire a unei noi majorităţi devine tot mai puternică, singura necunoscută fiind deocamdată când va avea loc schimbarea. Iar ideea că Guvernul Ponta va fi dărâmat de ai săi prinde, iată, contur.

Mă conving astfel că lucrurile nu pot fi schimbate peste noapte. Politicienii noştri continuă să se comporte cum ştiu ei mai bine: azi fac o înţelegere, mâine o încalcă, apoi o iau de la capăt şi aşteaptă recunoştinţa şi respectul alegătorilor. Cine şi când va spune „Stop!”?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: