Protopopiatul Fălticeni

Hram la praznicul primului apostol

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească naţională.

 

Primul apostol

 

Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezătorul, când, la o vreme după botezul lui Iisus, auzindu-l pe Ioan Botezătorul spunând despre Iisus: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” (Ioan 1,36) i-a urmat lui Iisus, devenind astfel primul apostol. După învierea lui Iisus şi coborârea Duhului Sfânt (la Rusalii), apostolii au mai rămas câţiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.C. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit şi au tras la sorţi pentru a decide unde va merge fiecare. În Tradiţia Bisericii, Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a însoţit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a Evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

Cercetătorul George Alexandrou, a descris faptul că Sfântul Andrei a petrecut 20 de ani într-o peşteră în Dobrogea, în vecinătatea satului Ion Corvin. După aceea, s-a întors în Grecia, consolidând comunităţile creştine înfiinţate de Apostolul Pavel şi de alţi apostoli, ajungând până în Peloponezul grecesc, în oraşul Patras. Acolo a murit ca martir. După moartea sa, moaştele s-au păstrat la Patras.

În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor sunt trei biserici care au ca zi de hram ziua Sfântului Apostol Andrei. Este vorba despre biserica din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava (o biserică impunătoare, cu aspect de catedrală ) şi două biserici din Protopopiatul Fălticeni: cea din satul Basarabi, comuna Preuteşti (cea mai veche dintre cele trei) şi cea din municipiul Fălticeni.

Biserica din Fălticeni, cu hramul Sfântului Apostol Andrei, este cea mai „tânără” dintre cele trei. Gândul ridicării acestei biserici a apărut în anul 1997, la Protopopiatul Fălticeni, în urma unei şedinţe preoţeşti la care se susţinuse o lucrare cu tema „Sf. Vasile cel Mare şi Asistenţa Socială în Biserică”, de către preotul Gheorghe Lungu, actualul paroh şi semnatarul acestor rânduri. La încheierea acelei şedinţe, în urma discuţiei avute cu Înalt Preasfinţitul Pimen, înaltul ierarh a sugerat ideea ridicării unui cămin de bătrâni la Fălticeni şi care, desigur, să aibă alături şi o biserică. În acelaşi an, trei preoţi, fraţii preoţi Florea Iulian şi Florea Gabriel, împreună cu subsemnatul, procură terenul pentru viitoarea construcţie (parţial prin cumpărare, parţial prin donaţia familiei Zamfirache – Petru, Maria şi Victoriţa), teren situat în „zona Lovinescu” a municipiului Fălticeni, actualmente strada Aleea Teilor numărul 16A. În anul următor, 1998, la data de 7 august, ziua de pomenire a Sfintei Teodora de la Sihla, Înalt Preasfinţitul Pimen sfinţeşte locul viitoarei biserici. Cei trei preoţi purced la începerea lucrărilor, turnându-se în acelaşi an temelia viitoarei biserici şi ridicându-se structura de lemn a corpului bisericii. În primăvara anului 1999, preoţii Florea se retrag la Parohia din Cornu Luncii, eu rămânând să duc mai departe lucrarea începută. Se construieşte şi pridvorul bisericii, din bolţari (din păcate, cu o formă nereuşită, motiv pentru care, un an mai târziu va fi demolat, şi înlocuit cu unul din cărămidă, cu turn pentru clopotniţă).

La 30 noiembrie 1999, în însăşi ziua hramului, este sfinţită masa Sf. Altar (doar atât, pentru că erau multe de făcut încă la biserică), sfinţirea fiind săvârşită de către vrednicul de pomenire Preasfinţitul Gherasim Putneanul, în fruntea unui sobor de preoţi, printre care şi părintele protopop Constantin Patrolea. O zi însorită şi călduroasă (au fost 20 grade Celsius în timpul amiezii, puţin neobişnuit pentru data din calendar şi zona noastră). În mod surprinzător, peste 2000 de credincioşi au participat la slujba de sfinţire şi au trecut prin Sf. Altar. Din acea zi şi până astăzi, în biserica de la iaz, cum mai este numită această biserică, se slujeşte zilnic.

În anul 2000 se reface pridvorul, începe pictarea interiorului bisericii şi se toarnă temelia viitorului Cămin de bătrâni. Cu o lungime de 40 de metri şi o lăţime de 10 metri, căminul a fost conceput iniţial să aibă un singur nivel. Avându-se în vedere însă diferenţa de nivel a terenului şi amplasarea căminului faţă de corpul bisericii, Înalt Preasfinţitul Pimen a recomandat construirea a încă unui nivel pentru cămin. Ceea ce s-a şi făcut, turnându-se placa de beton peste parter la data de 5 noiembrie 2000. Urmează zidirea etajului, din BCA, acoperirea construcţiei şi realizarea instalaţiilor: electrică, de încălzire şi de canalizare. Lucrări costisitoare, lucrări scumpe pentru o perioadă generală de lipsuri şi de schimbări în ţară. Lucrări costisitoare pentru un oraş mic precum oraşul Fălticeni. Mai mult decât atât, în aceeaşi perioadă, ne-am ocupat şi de biserica din satul Dumbrava, comuna Cornu Luncii, unde eram paroh.

În anul 2002, la 10 noiembrie, are loc slujba de sfinţire a bisericii. Biserica era acum pictată, şi, mai mult decât atât, mulţumită a unei sponsorizări a BRD Société Generale din Bucureşti, precum şi familiei Botuşanu şi doamnei Liliana Teodorescu, se realizează cuplarea aşezământului la reţeaua de gaz metan a oraşului, permiţându-se încălzirea eficientă a locaşului de cult. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Pimen în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Menţionăm că, începând cu anul 1999, odată cu sfinţirea mesei Sf. Altar, în fiecare an, de hramul bisericii a fost prezent ierarhul, în fruntea unui sobor de preoţi. De asemenea, agapele ce au urmat după săvârşirea Sf. Liturghii, au fost primitoare de cca 4-500 de persoane de fiecare dată.

În anul 2003, am fost transferat de la parohia din Dumbrava la nou-înfiinţata parohie cu hramul Sfântului Apostol Andrei. Lucrările de la Cămin fiind aproape încheiate, se purcede la construcţia cantinei care să deservească aşezământul. Din 2004 până în 2006 se desfăşoară aceste lucrări. Au fost ani cu intemperii, inundaţii şi multe greutăţi. Din cauza ploilor, a fost mult întârziată turnarea fundaţiei. Era vorba despre o clădire lungă de 20 de metri şi lată de 10 metri, structurată pe patru niveluri: beci, parter, etaj şi mansardă. Pentru a profita de scurtele perioade în care vremea îngăduia lucrul la fundaţia clădirii, s-a apelat şi la ajutorul militarilor din unitatea de jandarmi din localitate. După turnarea talpei de fundare şi a fundaţiilor, uşor-uşor construcţia a început să se înalţe. În anul 2006 era finalizată.

Din luna august a anului 2007, încep să sosească primii vieţuitori ai noului cămin. Bătrâni de pretutindeni din ţară. Mai întâi cinci, apoi nouă. Până la sfârşitul anului 2007 erau 14 vieţuitori. În cursul anului 2008 căminul ajunge să adăpostească 24 de vieţuitori, aceasta fiind capacitatea proiectată spre a fi destinată adăpostirii persoanelor vârstnice. Condiţiile de locuit s-au căutat a fi dintre cele mai bune, cel puţin pentru acea perioadă şi pentru posibilităţile acelor vremuri. Fiecare bătrân ocupă o cameră, fiecare cameră are baie proprie, dotată cu closet, chiuvetă şi cădiţă pentru duş. Masa se serveşte într-o sală de mese spaţioasă, cu o capacitate de cca 80-100 de persoane. Patru bucătărese care lucrează în două schimburi asigură prepararea unor mese gustoase şi variate. Două persoane se ocupă, tot în două schimburi, de menajul din interiorul Căminului de bătrâni. De asemenea, alte două persoane asigură paza, şi buna îngrijire a spaţiului Aşezământului de Asistenţă Socială „Sfântul Apostol Andrei”.

În anul 2014, prin purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, căminul a fost dotat cu două paturi pentru infirmerie, specifice unei astfel de locaţii, cu dispozitive electronice de ridicare şi poziţionare a celor imobilizaţi la pat, pentru a putea fi hrăniţi şi îngrijiţi. Astfel, căminul este actualmente dotat şi cu un salon de infirmerie, unde doi bătrâni în imposibilitate de deplasare sunt îngrijiţi cu dragoste de către personalul aferent. Numărul vieţuitorilor căminului este actualmente de 26.

Şi pentru că în cursul iernilor din anii precedenţi au fost solicitări din partea Poliţiei, a Primăriei şi uneori chiar a Spitalului Municipal, în legătură cu adăpostirea pe timp de noapte geroasă a vreunei persoane găsite pe stradă, în frig, fără adăpost, s-a născut o nouă idee: aceea a unui adăpost pentru oamenii străzii, a acelor persoane care din motive obiective, datorate unor necazuri din viaţă, nu au unde să-şi plece capul spre odihnă, pentru o noapte sau două, deci s-a născut ideea unei noi lucrări. La data de 30 septembrie 2012, în urma unei şedinţe de Consiliu Parohial, se hotărăşte ridicarea unui Complex Social: „Sfânta Xenia”.

Lucrările au început la 1 octombrie 2012. Noul complex va cuprinde: sală de prăznuire, clopotniţă, două dormitoare pentru oamenii străzii, două cabinete medicale, bibliotecă şi camere pentru pelerini. Construcţia are 45 de metri lungime şi 10 metri lăţime şi este structurată pe trei niveluri: parter, etaj şi mansardă. La ora actuală construcţia este „la roşu”, adică este ridicată şi acoperită. O contribuţie importantă la noua construcţie au avut Primăria oraşului Fălticeni (60.000 lei), firma Dedeman (sponsorizare de peste 50.000 lei), Consiliul Judeţean (10.000 lei, dar cu o birocraţie stufoasă şi ineficientă).

Şi anul acesta este aşteptat ierarhul locului la slujba de hram. Anul acesta la slujba de seară, a Vecerniei. Şi anul acesta sunt aşteptaţi închinătorii şi toţi iubitorii de Hristos şi ai Sfântului Apostol Andrei.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru binefaceri. Mulţumim tuturor credincioşilor pentru ajutorul acordat la realizarea acestui sfânt Aşezământ. Dumnezeu să răsplătească tuturor jertfa ce-au făcut-o! Iar Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, să ne fie nouă tuturor împreună-rugător înaintea Arhiereului Celui Veşnic, Iisus Hristos, pentru dobândirea Împărăţiei Sale. Amin!

Pr. paroh GHEORGHE LUNGU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI