Eroii ființei românești din Transnistria

Mai există români cărora li se poate atribui numele de eroi ai neamului românesc. Din nefericire, pentru mulți români aceștia sunt niște anonimi.
 

L-am cunoscut pe unul din acești eroi cu decenii în urmă. Era în toamna anului 1992, an în care a avut loc și războiul fratricid de pe malurile Nistrului. Am mers la Tiraspol pentru un reportaj despre Liceul românesc „Lucian Blaga”, primul liceu din Transnistria cu predare în limba română. Atunci l-am întâlnit pe directorul Ion Iovcev, omul care are puterea și tăria de caracter de a înfrunta colosul rusesc și autoritățile tiraspoliene, care practică aceleași metode nkavediste de teroare, intimidare, diversiune și amenințări la integritatea corporală a cadrelor didactice. Eroi sunt elevii și părinții care și-au dat copiii să învețe la acest liceu și la celelalte trei licee existente în Transnistria. Se știe că este foarte greu să trăiești în viesparul transnistrean, să ai puterea să sfidezi autoritățile de la Tiraspol; ai nevoie de o mare doză de curaj. Toate cadrele didactice au rămas alături de directorul Ion Iovcev care în zeci de rânduri a fost amenințat cu moartea și căruia i s-a aruncat chiar o grenadă în curtea casei. În mai multe rânduri el și cadrele didactice au fost chemate la Miliție, unde au trebuit să dea declarații pentru fapte în legătură cu care nu aveau în realitate niciun amestec. Lângă director, încă de la înființarea liceului, din anul 1991, s-a aflat și doamna Tatiana Andrieș, profesoară de limba și literatura română, care peste 23 de ani a înfruntat la rândul ei șerpăria rusofonă și căreia deseori i s-a spus deschis în față că va fi ucisă. În ciuda tuturor amenințărilor, Tatiana Andrieș, Ion Iovcev și celelalte cadre nu și-au plecat fruntea și nici genunchii în fața autorităților de la Tiraspol, în ciuda propagandei ostile duse de o parte a mass-media de la Tiraspol. Autoritățile de la Tiraspol se dedau la tot felul de provocări. Liceul „Lucian Blaga” este călcat de tot felul de indivizi, așa-ziși oficiali separatiști nistrieni, milițieni, kgbiști, provocatori. Acestor școli li se pun taxe care în alte state ar atârna greu bugetului Ministerului Învățământului. Un exemplu concludent este și faptul că Liceul „Lucian Blaga” trebuie să plătească o taxă de 400.000 lei moldovenești pentru închirierea sediului școlii. Directorul Ion Iovcev este deci un adevărat erou și merită toată atenția autorităților de la București și de la Chișinău. Ion Iovcev a primit titlul de Cavaler al Ordinului „Pentru Serviciul Credincios” în grad de Comandor; Steaua României în Grad de Cavaler; Ordinul Republicii Moldova Eroul Anului 2014; nu a fost uitată nici directoarea adjunctă, Tatiana Andrieș. Eroi trebuie numiți și elevii care nu se lasă intimidați sau mințiți. Să fii elev, părinte și profesor la liceele românești din Transnistria înseamnă să trăiești o realitate care încearcă, zilnic, eroismul populației românești de acolo.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI