Echipa

Când, acum un șir deja lung de ani, se constituia la spitalul județean Centrul județean de diabet, inițiativa era privită de destulă lume cu condescendență. Ei și? Facem mâine și un centru județean de boli de stomac? Cui folosește o asemenea structură? Creșterea exponențială a incidenței acestei boli și necesita-tea, în consecință, a elaborării unei strategii de gestionare a bolii, dacă nu și de prevenire a ei, a justificat pe deplin iniția-tiva. Măcar și pentru faptul că o amplă acțiune de depistare a bolnavilor – căci se știe că diabetul „tace și face” – a evidențiat deopotrivă amplitudinea și marele efort care urma să fie făcut pentru a-l stăpâni. Centrul și-a dovedit astfel pe deplin utilitatea.
 

Dumitru TEODORESCU

O inițiativă asemănătoare pare a se contura și din constituirea, la același spital și generată de același centru, a unei echipe multidisciplinare de specialiști care să aibă drept țintă piciorul diabetic. Neuropatia provocată de diabet are consecințele cele mai grave la nivelul piciorului, acolo unde lungimea traseelor nervoase fragilizează în special inervația periferică, care, combinată cu tulburările inerente de circulație a sângelui, expun piciorul ulcerațiilor, infecției și, în prea multe cazuri din păcate, amputării. În România se fac zilnic 62 de asemenea amputări! Echipa vine cu un mesaj evident optimist față de gravitatea problemelor create de neuropatia diabetică și de consecințele ei fatale: pierderea piciorului și răul indus în întregul organism de către boala care a provocat amputarea. Echipa crede mai întâi în prevenție, propunându-și conștientizarea pericolului de către bolnavi. „Să prevenim atât de bine, spunea cineva la o recentă întâlnire a echipei cu bolnavii de diabet, încât să-i facem pe medici să șomeze!”. Minunată poveste, dar atât, căci boala lucrează, iar medicii suceveni pot face și aici, la noi, ceea ce e de făcut în asemenea situații. Nimeni nu dorește să se ajungă acolo, dar, dacă se întâmplă, există, iată, o structură medicală capabilă să înfrunte cu cele mai bune rezultate, în funcție, desigur, de realitatea ei, boala. Echipa: Gabriela Crețeanu, dr. Daniela Neagu, dr. Laura Boroda, dr. Mihai Crețeanu Jr., dr. Răzvan Bandac, dr. Iuliana Hău și psihologul Ștefan Țugui.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI