Ieri, la Spitalul Judeţean Suceava, în faţa bolnavilor cu diabet

Medicii specialişti au vorbit despre neuropatia diabetică

Creteanu-Gabriela    Pacienţi cu diabet aflaţi în atenţia Centrului Antidiabetic Judeţean de la Spitalul Judeţean Suceava s-au aflat, ieri, în faţa echipei de îngrijire a piciorului persoanei cu diabet, de la care au aflat ce este mai important de ştiut despre neuropatia diabetică. Şefa Secţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la spitalul sucevean şi coordonatoarea centrului menţionat, medicul specialist Gabriela Creţeanu, a prezentat
echipa formată din medicul neurolog Daniela Neagu, medicul chirurg vascular Laura Boroda, medicul radiolog intervenţionist Mihai Creţeanu Jr., medicii ortopezi Răzvan Bandac, şeful Secţiei Ortopedie din spital şi colaboratoarea sa, dr. Iuliana Hău, şi psihologul Ştefan Ţugui.
Dr. Gabriela Creţeanu a vorbit, mai întâi, despre importanţa îngrijirii piciorului persoanelor cu diabet şi a prezentat date ce trebuie reţinute de aceşti pacienţi: 80% din amputaţiile care au loc la nivel mondial se întâmplă la persoanele cu diabet, una din 6 persoane cu diabet va avea un ulcer al piciorului, la fiecare 30 de secunde se produce o amputaţie cauzată de piciorul diabetic, iar o persoană care a avut, la un moment dat, o leziune la un picior are şanse de peste 50 la sută ca, în următorii doi ani, să prezinte o leziune asemănătoare la celălalt picior. „Dar ce este foarte important, pentru noi, echipa medicală, şi pentru dvs., este să reţineţi că peste 80 la sută din aceste amputaţii pot fi prevenite dacă aveţi grijă şi respectaţi anumite reguli”, a explicat dr. Gabriela Creţeanu. Domnia sa a precizat că neuropatia diabetică este o afecţiune nervoasă cauzată de tulburările metabolice: „Se spune că orice persoană cu diabet are un început de neuropatie, chiar de la diagnostic; cu cât ai mai mulţi ani de diabet, şansa de a avea neuropatie este mai mare şi cu cât persoana este mai în vârstă de asemenea şansa de neuropatie creşte”. Dr. Gabriela Creţeanu a vorbit şi despre cele 10 porunci ale piciorului diabetic, potrivit cărora picioarele trebuie îngrijite în fiecare zi, trebuie inspectate şi spălate zilnic cu mare grijă, şterse cu atenţie, unse cu creme hidratante, unghiile trebuie tăiate drept, folosirea încălţămintei potrivite etc. „Această afecţiune, care necesită un tratament corect, presupune o muncă în echipă foarte importantă. Echipa noastră este sudată, avem un scop comun; să fim împreună este un început, să rămânem împreună e un progres, să lucrăm împreună e un succes”, a declarat medicul diabetolog.
Dr. Neagu a adus lămuriri din punctul de vedere al neurologului, precizînd că 50 la sută din pacienţii cu diabet, mai devreme sau mai târziu, prezintă simptomele acestei boli. Ea a vorbit despre factorii care favorizează apariţia acestei boli – vârsta, controlul glicemiei, greutatea corporală, alte afecţiuni.
Dr. Laura Boroda a precizat că „e o adevărată provocare pentru întreaga echipă atunci când apare un pacient cu gangrenă diabetică”, de aceea cel mai bine e de ştiut „cum s-o previi, ca să avem cât mai puţine picioare de amputat”.
Dr. Mihai Creţeanu Jr. a precizat că prin metoda radiologiei intervenţionale pot fi salvate şi la Suceava picioarele unor persoane cu diabet, printr-o intervenţie care înseamnă, practic, „reconstruirea, pe interior, a vaselor de sânge”.
În opinia dr. Răzvan Bandac, „este foarte importantă comunicarea dintre medici şi pacienţi”, iar pacientul trebuie să înţeleagă şi să ia toate măsurile care se impun. „Tratamentul e complex, durează ani de zile şi e nevoie de o colaborare permanentă dintre medic şi pacient. Noi tratăm piciorul diabetic din punctul de vedere al arhitecturii lui, medicul ortoped poate corecta chirurgical înainte de a apare ulceraţia, în condiţiile unui diabet echilibrat, iar în cazul nefericit al unei amputări noi ortopezii putem ajuta, prin protezare, să capacităm funcţia piciorului”.
Psihologul Ştefan Ţugui s-a referit la puterea fiecăruia de a face faţă unei boli sau oricărei situaţii dificile din viaţă, concluzionând că tot ce ni se întâmplă în viaţă are un mesaj pe care trebuie să-l descoperim. De aceea trebuie să fim atenţi, să analizăm ce ni se întâmplă şi să luăm numai ce e bine pentru noi. La finalul întâlnirii, unii pacienţi au adresat întrebări despre probleme lor medicale, primind răspunsuri de la specialişti.
Prezent la eveniment, directorul medical al spitalului, dr. Tiberius Brădăţan, a vorbit despre dotările la cel mai înalt nivel care pot face ca spitalul judeţean să concureze cu centre universitare. El a insistat pe prevenţie, chiar dacă aceasta „va face medicii să şomeze”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: