Unde se rupe firul

În ultima vreme se pot constata tot mai multe încercări de integrare a persoanelor considerate și numite „vulnerabile” (adesea cu handicapuri care nu le-ar împiedica să aibă activități profesionale și viață socială). Chestiunea este foarte delicată, din mai multe motive. Pe de o parte, pentru că s-ar părea că unele proiecte derulate în acest sens sunt mai mult „decorative”, realizate de inși deștepți care papă bani și etalează rezultate doar pe hârtie. Dar sunt și proiecte puse pe picioare de profesioniști care vor rezultate concrete, însă, deocamdată, realitatea le pune în cale tot felul de obstacole.
 

L.D. CLEMENT

Unul ar fi că relativ puține dintre persoanele avute în vedere în astfel de grupuri-țintă chiar doresc să se integreze social și profesional; nu sunt puțini cei care consideră că, de pe poziția de victime (ale sorții, ale societății), trebuie să fie veșnic doar beneficiari. Nu rar, tocmai familiile lor îi mențin în situația aceasta. Însă sunt și cazuri în care astfel de persoane capătă calificări potrivite, orientare, medierea relației cu potențiali angajatori, dar firul bunelor intenții și al serioaselor eforturi tot se rupe undeva. O astfel de poveste ne-a făcut-o cunoscută recent o mamă care se teme că într-o zi nu va mai fi, iar atunci fiul ei vulnerabil nu-și va putea fi de ajutor. În ultimii doi ani, tânărul a avut trei slujbe. A rămas fără primele două fiindcă firmele la care a lucrat s-au închis. A căpătat-o pe a treia inclusiv prin implicarea atentă a șefului unui mare magazin, dar a ajuns s-o abandoneze fiindcă, lucrând printre oameni „normali”, ajunsese batjocorit de aceștia. Iată, și aici se rupe firul…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: