Ceremonie locală de premiere la Mănăstirea Dragomirna

Ieri, 18 septembrie, a avut loc ceremonia locală de premiere pentru conservarea frescelor de secol XVII ale Bisericii Mănăstirii Dragomirna. Dubla premiere, Marele Premiu și Premiul Publicului, în cadrul Premiilor UE 2014 pentru Patrimoniul Cultural ce a avut loc la Viena (5 mai) a fost un eveniment unic în istoria Europa Nostra. Din 2002, când s-a organizat pentru prima oară această schemă de premiere nu a existat un astfel de precedent, niciun proiect nu a obținut concomitent cele două premii.
 

Ceremonie locală de premiere la Mănăstirea Dragomirna

Evenimentul de ieri de la Mănăstirea Dragomirna a marcat și celebrat această reușită. Surpriza care a încântat și delectat pe toată lumea prezentă a fost faptul că tinerele din grupul de restauratori au venit îmbrăcate în ii. Rând pe rând, oamenii implicați în realizarea lui au expus importanța acestuia, dar și problemele cu care s-au confruntat pe perioada derulării lucrărilor. Arh. Alexandra Chiliman Juvara, membru Europa Nostra, a deschis prezentarea și a transmis emoțiile care i-au guvernat discursul tuturor celor ce i-au urmat: conf. dr. Carmen Solomonea, Doru Gheață, director tehnic General Construct, Doina Iacoban – Regional Consulting. Un alt moment cheie al evenimentului a fost dezvelirea plachetei de bronz care atestă premiile obținute. Intervențiile la fel de emoționate ale Mariei Berza (Europa Nostra), Petru Tanasă (secretar al județului Suceava), preacuvioasa Macrina Săucinițanu (maica stareță a Mănăstirii Dragomirna), arh.c. Ion Viorel Blănaru (Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Suceava), arh. Dan Kisilewicz (Ministerul Culturii) au completat atmosfera festivă și ceremonioasă. Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea părintelui Melchisedec, starețul Putnei, și cu un tur al monumentului. „Restaurarea acestei lucrări de amploare, care acoperă o suprafață de 900 metri pătrați, nu a fost o sarcină ușoară. A fost necesar un întreg efort de cooperare între specialiști și voluntari din diferite țări europene. Juriul festivității a apreciat nivelul ridicat de profesionalism și conservarea foarte sofisticată din cadrul proiectului. Restauratorii au folosit materiale tradiționale, naturale și au făcut un lucru remarcabil”, a declarat Denis de Kergorlay, Președintele Executiv al Europa Nostra, la decernarea premiilor la Viena.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI