Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul

„Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul” este titlul unui proiect transfrontalier, în care Muzeul Bucovinei este partener alături de Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai (Cernăuți) și Muzeul de Istorie și Etnografie Bălți. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, Prioritatea 3 „Promovarea activităților people to people”.
 

Începând de ieri, 11 august, când a început prima sesiune de informare, până pe 17 august, Suceava este gazda specialiștilor din Ucraina și R. Moldova, care împreună cu cei din România vor desfășura activități vizând schimbul de experiență în domeniul protejării patrimoniului cultural mobil. Atelierele de lucru din cadrul acestei prime sesiuni au ca tematici evidența, gestiunea și inventarierea digitală a patrimoniului cultural mobil, instrumente de lucru ale gestionarului de colecție și prezervarea patrimoniului cultural mobil. În cadrul proiectului vor mai avea loc două sesiuni de informare, una la Cernăuți, la Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai, care va avea ca temă colecțiile de port popular, podoabe, ceramică, lemn și instrumente muzicale, și una la Bălți, la Muzeul de Istorie și Etnografie, care se va axa pe colecțiile de documente, etnografie, numismatică, artă, arheologie și istorie. Pe lângă sesiunile de informare și schimb de experiență între specialiștii celor trei muzee partenere, în cadrul proiectului a fost elaborat și tipărit un material intitulat „Ghid de bune practici privind protejarea patrimoniului cultural mobil”, ce va fi distribuit gratuit bibliotecilor, muzeelor partenere din județ și din țară, specialiștilor conservatori și claselor cu specializarea conservare-restaurare de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. O importantă activitate a acestui proiect este și cea prin care se urmărește digitizarea a 25.000 de piese de patrimoniu și monitorizarea a 24 de depozite de colecții ale muzeelor partenere. Crearea unui soft dedicat, respectiv „Colecțiile muzeale online”, va facilita accesul la cunoașterea colecțiilor de bunuri muzeale specialiștilor, dar și oricărei persoane interesate, ceea ce face ca muzeele și misterele acestora să fie mai ușor explorabile și mai atractive. În concluzie: „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: