România, țar(n)ă ieftină

S-ar părea că nu există vreo structură în țară care să știe cu exactitate cât teren agricol românesc se va fi vândut până în prezent și cât e pe cale să se vândă. Punându-se cap la cap tot felul de informații, se zice că țărna românească ar fi cea mai ieftină din Europa (pentru un reper, în Olanda, unde pământul nu e aur, doar lut, hectarul de teren agricol e de 11 ori mai scump) și că România (pe locul 6 ca suprafață agricolă) ar fi țara europeană cu cea mai mare suprafață agricolă deja stăpânită de străini: se estimează că între 1,6 și 3 milioane ha. Plus vreo 2 milioane ha arendate.
 

L.D. CLEMENT

Un fost ministru al agriculturii spunea că, în prezent, „terenul este o investiție mai sigură decât cea în aur” și probabil chiar așa este dacă alăturăm opiniei sale știrile despre câteva recente achiziții autohtone de teren agrar. Cine are informația, puterea și banii (chiar de împrumut) să cumpere pământ o face, cine n-are nici de unele îl vine ieftin, oricui îl vrea… „Vinovați” ar părea foștii proprietari, pe când țara în care locuiesc dă din umeri. Sau oferă explicații de genul că… străinii nu-și duc pământul peste vămi, nici sub țărână nu și-l vor căra. Până la un punct o fi așa, dar nu-i nimeni să ne spună cât câștigă țara din asta. Doar despre pălmași se crede că ar fi nespus de fericiți: decât să se înstrăineze umblând să lucreze ogoare în Spania, Germania, Olanda ș.a.m.d., iată că au șansa să lucreze acasă pe pământ libanez, italian, austriac etc. și să fie plătiți în lei, cu lefuri românești, plus tain de fasole și rachiu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: