În 8 școli din județ, prin programul „A doua șansă”

Peste 200 de persoane o iau de la început cu școala

Peste 200 de persoane care au depășit vârsta de școlarizare au primit o nouă șansă de a-și completa studiile sau chiar s-o ia de la început cu școala prin programul „A doua șansă” desfășurat în 8 școli sucevene.
 

Este vorba de Școala „George Voevidca” din Câmpulung (18 cursanți), Liceul Tehnologic și Școala Gimnazială Nr. 3 din Vicovu de Sus (cu 52, respectiv 27 de cursanți la „A doua șansă”), Școala Șcheia (23), Școala Gulia (23), Școala Nr. 3 din Fălticeni (28), Școala Baia (8), Școala Nr. 7 Ițcani (26). La Școala Nr. 3 din Vicovu de Sus – Școala „Plai”, cum i se mai spune –, programul se desfășoară de mai bine de 2 ani, ne-a spus înv. Iulian Schipor, care predă la aceste clase alături de înv. Estera Nițu. „Nu sunt chiar analfabeți, avem persoane cu vârste între 12 și 50 de ani, două grupe deja au terminat, în februarie. În 2012 au fost 35 de oameni la «A doua șansă»” ne-a spus Iulian Schipor. La Școala Gulia se înghesuie lumea să intre în program, chiar și cei care au trecut prin școală, mai ales femeile, iar motivul ni l-a spus directorul unității, prof. Gheorghe Crăciun: „La mine au năvălit pur și simplu. Vin și din cei care au terminat 8 clase să o ia de la început, fiindcă Legea 110 din 2010 prevede că, după un an de școală, dacă o femeie a născut, ia indemnizație de creștere”. Programul „A doua șansă” este o inițiativă a Ministerului Educației Naționale și se desfășoară conform Ordinului 226 din 28 septembrie 2007. O problemă des întâlnită în comunitățile defavorizate, mai ales cele de romi, este existența unui număr mare de persoane care au depășit vârsta legală de școlarizare, dar care nu și-au completat anii de școlarizare sau, chiar, nu au mers niciodată la școală. Astfel că programul oferă posibilitatea continuării și finalizării studiilor obligatorii, fără a fi necesară întreruperea activității profesionale sau familiale. La terminarea cursurilor, absolventul beneficiază de un certificat de absolvire. Disciplinele de studiu în acest program sunt organizate pe module obligatorii și opționale, bazate pe curriculum-ul specific programului „A doua șansă”, iar conținuturile lecțiilor sunt centrate pe interesele și particularitățile de vârstă ale cursanților.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: