Comunicat

Încă o organizație nonguvernamentală românească din nordul Bucovinei aderă la UI „Comunitatea Românească din Ucraina”

Pe 12 februarie a.c., la Ciudei, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți, s-a sărbătorit hramul bisericii românești în construcție cu hramul celor trei Ierarhi – Vasile, Grigore și Ioan.
 

Serviciul divin a fost oficiat în limba română de către P.S. Meletie, Arhiepiscopul Hotinului, Vicarul Mitropoliei Cernăuților, asistat de protopopii Storojinețului, Vasile Covalciuc, și Herței, Pavel Dumitru, preotul paroh Vasile Pojoga, precum și de un sobor de peste 30 de preoți români din regiunea Cernăuți. La marea sărbătoare de suflet au participat peste o mie de enoriași de pe Valea Siretului. În fața credincioșilor au vorbit Gheorghe Pojoga, prim-vicepreședinte al administrației raionale de stat, și dr. Ion Popescu, deputat al poporului din Ucraina, președintele Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, care i-au îndemnat pe conaționali să-și păstreze credința strămoșească și limba maternă, solicitându-le să rămână alături de biserica canonică ortodoxă tradițională, iar în aceste clipe de grea încercare pentru Ucraina, să nu se implice în actele de violență și să se roage pentru pacea, prosperitatea și propășirea Neamului. Cu această ocazie a avut loc și Adunarea conducerii Societății obștești „Anastasia” („Învierea”) din raionul Storojineț, cu sediul la Ciudei (președinte – Adrian Iliuț, înregistrată oficial la 2 martie 2004), în cadrul căreia s-a luat în unanimitate hotărârea de a depune cererea de aderare în calitate de membru colectiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”. S-a făcut și un bilanț al activității Societății în cei 10 ani activitate și, în special, în rolul acesteia în procesul de menținere a specificului național și privind aportul organizației în aplicarea legii Ucrainei „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat” în localitatea Ciudei. Fiind prezenți la adunare, președintele Consiliului Național al UI CRU, dr. Ion Popescu, secretarul responsabil, dna Aurica Bojescu, și președintele comisiei de cenzori, dl Petru Posteucă, au confirmat respectarea tuturor procedurilor de aderare a Societății „Anastasia” („Învierea”) la UI CRU. Cererea de aderare urmează să fie confirmată la ședința ordinară a Senatului UI CRU. Reprezentant al Societății „Anastasia” (“Învierea”) în Consiliul Național a fost desemnat dl Gheorghe Motrescu. (Secretariatul executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI