Prefectul a dispus aducerea oamenilor străzii în adăposturi sau spitale

Prefectul Florin Sinescu a dispus vineri ca echipaje mixte SMURD – Poliție – Jandarmerie să patruleze pe raza județului Suceava în căutarea și monitorizarea oamenilor străzii, pentru a-i aduce în adăposturi sau spitale.
 

Florin Sinescu

Măsura a fost dispusă de prefect în condițiile răcirii accentuate a vremii în aceste zile, când temperaturile ar putea coborî până la minus 17 – minus 20 de grade Celsius. Totodată, prefectul a solicitat primarilor, conducerilor școlilor și spitalelor să-și asigure stocuri de combustibil suficiente pentru zilele următoare. Prefectul a precizat că, în județ, jumătate din cele 114 primării dispun de aproximativ două mii locuri de cazare pentru astfel de situații de urgență, 30 dintre acestea putând pune la dispoziția celor cazați și un ceai sau o masă caldă. În județ există un singur adăpost de noapte, la Biserica „Sfânta Vineri” din Suceava, care funcționează la inițiativa și prin grija parohului Minu Mititelu. Acesta a făcut apel, la începutul acestei săptămâni, la persoanele cu posibilități financiare și la agenți economici să doneze bani sau produse pentru susținerea centrului. El a declarat atunci că răcirea bruscă a vremii, însoțită de ninsori și vânt puternic, va conduce la creșterea numărului de persoane fără adăpost care vor ajunge acolo. Preotul Mititelu a spus că, până în prezent, în condițiile în care vremea a fost blândă, aproximativ 12-18 persoane, femei și bărbați, au apelat la acest centru de la începutul lunii decembrie, când a fost redeschis. „Adăpostim femei și bărbați care provin fie din județul Suceava, fie din alte județe precum Botoșani, Dolj, Iași. La acest moment găzduim și o femeie din cartierul Burdujeni, care are un copil, elev în clasa a II-a. Cei doi au fost izgoniți de acasă”, a spus părintele paroh. El a precizat că centrul are o capacitate de 50 de locuri, dar că există posibilitatea suplimentării acestora, prin apelul la saltele, ceea ce s-a întâmplat în aceeași perioadă a anului trecut, când, din cauza gerului, peste 90 de persoane au ajuns în adăpost și au primit îngrijire, respectiv posibilitatea unui duș, haine curate, hrană, cazare, consiliere psihologică și socială. Parohul a insistat asupra faptului că funcționarea adăpostului presupune foarte mulți bani pentru cheltuieli cu întreținerea, utilitățile, hrana și cazarea acestor oameni. Utilitățile și salariile sunt plătite de către Primăria Suceava care, în fiecare an, încearcă să acopere necesarul și să limiteze acumularea de restanțe foarte mari la furnizorii de utilități. Adăpostul „Lumină Lină” are și un regulament intern pentru persoanele care vin aici, acestea neavând voie să consume băuturi alcoolice, să dețină arme sau alte obiecte ori substanțe periculoase, fiind obligate să își facă igiena personală la sosire, să ajungă la centru în jurul orei 20, iar după ora 22, să nu mai părăsească incinta adăpostului. Acesta este al cincilea an de funcționare a centrului, unde ajung oameni ai străzii, femei și bărbați de toate vârstele, chiar și copii, din municipiul și județul Suceava, dar și din alte județe ale țării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: