Comisarii de mediu verifică haldele de steril și iazurile de decantare

> Controalele au drept scop diminuarea riscului la dezastre naturale, cât și creșterea gradului de siguranță a locuitorilor din perimetrele respective > În județul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, deșeurile fiind depozitate în 190 de halde de steril
 

Comisarii județeni de mediu se află în toiul unei acțiuni de verificare a modului de punere în siguranță și de ecologizare a fostelor perimetre miniere din județul Suceava, a informat șefa Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache. „Este vorba despre urmărirea stadiului de realizare a lucrărilor de reconstrucție ecologică efectuate sau necesar a fi efectuate, pentru reabilitarea perimetrelor miniere cu activități sistate, cât și pentru punerea în siguranță și ecologizarea iazurilor de decantare” a declarat Iordache, menționând că verificările au drept scop diminuarea riscului la dezastre naturale, dar și creșterea gradului de siguranță a cetățenilor. În județul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provenite din activitatea de cercetare și explorare geologică, restul fiind zone în care s-a desfășurat o activitate de exploatare a zăcămintelor. Deșeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din explorarea-exploatarea substanțelor minerale utile, acestea ocupând o suprafață de 280 ha și având un volum de 45,52 milioane mc. În perioada 1999-2001, în județ s-au efectuat lucrări de dezafectare, închidere și reabilitare ecologică în 14 perimetre miniere, iar în intervalul 2004-2005, în alte 5 perimetre miniere. Proiectele de închidere și ecologizare a minelor au avut ca obiect sistarea lucrărilor miniere de legătură cu suprafața; demolarea unor construcții din incintele industriale și evacuarea materialului rezultat; intervenții de stabilizare-înierbare a haldelor de steril. Adriana Iordache mai precizează că este în curs, de asemenea, acțiunea de verificare a ariilor naturale protejate și a siturilor „Natura 2000” din județul Suceava, precum și felul în care administratorii sau custozii acestora respectă obligațiilor legale ce le revin. Totodată, acțiuni de inspecție și control sunt efectuate și pe linia respectării prevederilor legislației specifice în domeniul recoltării, achiziționării, prelucrării și comercializării de plante și animale din flora și fauna sălbatică. Nu în cele din urmă, comisarii județeni suceveni de mediu fac o evaluare a conformării operatorilor economici la prevederile HG nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și verificarea obiectivelor înregistrate în Inventarul Național de Gaze cu Efect de Seră (INEGES).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: