Toți pentru unul…

Niciun sistem nu păstrează mai îndrăcit spiritul comunist (așa îl percepem, pentru că știm deja cu ce se mănâncă) decât cel centralizat de distribuire a apei calde și căldurii. Când s-a lansat programul „Utilități și mediu…” s-a vorbit mult despre sisteme așijderea implantate în țările nordice, afirmându-se chiar că ele reprezintă cea mai ieftină soluție pentru încălzirea orașelor mici și mijlocii, cetățeanul fiind astfel îndrumat să rămână conectat la un asemenea sistem, pentru că e în folosul său.
 

Dumitru TEODORESCU

Pentru punga suceveanului, costul conectării la rețeaua de termoficare a orașului nu este deloc ușor de suportat. Este adevărat că, privind lucrurile din perspectiva condițiilor create în apartament de sistem, nu avem motive întemeiate să ne plângem. Apă caldă pe întreg parcursul zilei (cu luna aceea de revizie, în care apa fierbinte lipsește și-i resimțim acut lipsa); căldură îndestulătoare iarna, încât destui o zăgăzuiesc cu repartitoare; o rețea de transport a agentului termic modernizată, care aproape că a anulat perioadele de nealimentare cu agent termic din cauza feluritelor avarii; puncte termice de asemenea modernizate, care asigură o bună circulație a agentului termic și la etajele superioare etc., iată avantaje indiscutabile. Ca să nu mai vorbim de un regim termic egal pentru întreg apartamentul, astfel că o excursie din dormitor în baie nu-ți îngheață toate cele, precum într-o gospodărie unde soba încălzește doar locul / locurile în care viețuiești, ziua și noaptea, iarna. Toate acestea chiar dacă efortul financiar făcut de proprietarul apartamentului ajunge să fie dublu față de cel al proprietarului gospodăriei. În fine, însă, ne-am dorit să ne fie cald peste tot în apartament – plătim mai mult. Uneori chiar dacă nu ne dorim acest lucru. Grav este însă când ești lipsit, fără voia ta, de apă caldă și căldură. Pentru că, așa cum sistemul comunist și-a vădit slăbiciunile, și cel centralizat de termoficare și le vădește tot mai mult și de-a dreptul agresiv. Cine nu poate, cine nu vrea, nu plătește contravaloarea energiei termice consumate în apartamentul său! Și se vede că n-ai ce-i face! Astfel că, o seamă de blocuri au fost sancționate cu sistarea furnizării apei calde și a căldurii. Pentru că doar câțiva sunt datori (unii cu sume considerabile), ceilalți sunt sancționați la fel. Toți pentru unul și unul pentru toți! Vă amintiți, nu-i așa, de această solidaritate impusă, având un presupus trend pozitiv, în realitate extrem de negativ, de dăunător omului care-și plătește onest datoriile față de furnizor, dar, dacă vecinul nu vrea, nici el nu poate. Să se încălzească, dar iarna vine… N-am putea da o fugă până la nordici să vedem și cum rezolvă ei problema datornicilor?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: