Carnea de cal din județul Suceava a ajuns cu acte în regulă la intermediarul din Bulgaria

> Abatorul autorizat al Nicșan Călinești a exportat, din 2011 și până în prezent, peste 2,5 milioane kg de carne de cal, cu acte în regulă, șeful DSVSA, Octavian Ilisoi, opinând că la originea scandalului internațional ar sta o firmă franceză > „Din România nu se poate merge cu acte false, la fiecare abator existând, ca și la Călinești, 2 medici veterinari, care exercită controlul”, susține Ilisoi
La solicitarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe fondul scandalului internațional al cărnii de cal folosită ca substitut pentru carnea de vită, specialiștii sanitar-veterinari suceveni au verificat singurul abator autorizat din județul Suceava, cel al societății comerciale Nicșan Călinești. Potrivit directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, Octavian Ilisoi, în perioada care a trecut din acest an, la unitatea respectivă au fost sacrificați 422 de cai, rezultând 5,05 de tone de carne, iar primul export a fost făcut în Italia. În 2011, la abatorul Nicșan au fost supuși sacrificării 4.467 de cai, în cantitate de 1,306 milioane kg de carne, iar în 2012 s-au abatorizat 3.655 de cabaline, cu o cantitate de 1,208 milioane kg de carne.
 

Octavian Ilisoi

„Este o firmă autorizată cu ștampilă ovală pentru comerț intracomunitar. În mare parte, societatea face export în Bulgaria, acolo având contractele principale. Pentru că nu este nevoie de certificare, decât atunci când organismele europene cer în mod expres acest lucru, am controlat deja documentele de monitorizare a transportului de la această unitate, transportarea făcându-se de transportatori autorizați, cu vitrine frigorifice. Astfel, am vrut să vedem dacă în acte nu s-a trecut carne de vită în loc de carne de cabalină”, a declarat Ilisoi. Octavian Ilisoi este categoric, reliefând că toată carnea din județul Suceava a ajuns la intermediarul din Bulgaria în calitatea originară a acesteia, adică cea de carne de cabalină. Directorul executiv al DSVSA Suceava opinează că, în acte, substituirea cu carne de vită a fost operată la firmele din Franța. „Acest transfer s-ar fi putut face în Franța. Când a ajuns acolo, firma care a făcut prelucrarea a procedat la o combinație de documente. Din România nu se poate merge cu acte false, la fiecare abator existând, ca și la Călinești, 2 medici veterinari care exercită controlul. Pentru cunoscători, diferența dintre carnea de cal și carnea de vită este una evidentă, de aceea cred că cei în cauză au vrut să arunce anatema asupra românilor. Carnea de cal este cu 60% mai ieftină decât cea de bovină, de aceea au preferat să folosească la lasagna carnea de cal. Noi am urmărit trasabilitatea, toată carnea a plecat în Bulgaria, iar cei de acolo ne-au confirmat atât cantitatea, cât și faptul că în documente figura carne de cal” a explicat șeful DSVSA Suceava, care a precizat că firma din țara vecină este un intermediar, având contracte cu Italia și alte țări din vest. Potrivit lui Octavian Ilisoi, carnea de cal este una curată, sănătoasă, consumându-se frecvent mai ales în Italia. Crescători de cai pentru îngrășat și sacrificat există, spre exemplu, în Ungaria și Italia, carnea din rasa semigrea din România fiind considerată, de asemenea, propice consumului. În țara noastră sunt sacrificați caii care își pierd „capacitatea de muncă” din cauza vârstei înaintate sau a accidentelor grave, precum și exemplarele suferinde de anemie infecțioasă ecvină, o boală netransmisibilă la om. În momentul de față, aflăm că în județul Suceava nu există niciun focar de anemie infecțioasă la cabaline, în cursul acestei luni, pentru depistarea unor eventuale noi cazuri, efectuându-se recoltări de probe de sânge.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI