Benone Sinulescu și Zinaida Bolboceanu, la Festivalul Mustului de la Suceava

> În zilele de 19 – 21 octombrie, în parcarea din fața pieței centrale, sucevenii se vor putea înfrupta cu pastramă de oaie, oaie la proțap, sarmale și alte bucate tradiționale, dar mai ales cu must „executat” pe loc la teasc
 

Unii au contestat manifestarea, gândind că un festival al mustului se potrivește exclusiv zonelor viticole și că ar da penibil într-o zonă geografică în care la putere sunt „albitura” de 40 de grade și afinata. Primăria Suceava, în parteneriat cu Fundația „Ana”, a mers însă mai departe cu organizarea Festivalului Mustului, iar Consiliul Local Suceava a aprobat peste 58.000 lei pentru organizarea lui, în ideea că pentru suceveni nu este niciodată inutilă o ocazie de a ieși din case și a petrece cu familia și prietenii. Și dacă petrecerea este toamna, atunci este cu must, iar dacă este must, atunci o cană cu zeamă de strugure se poate ciocni oriunde, în orice oraș, de la malul mării, până la poala muntelui. Festivalul Mustului se va desfășura în perioada 19 – 21 octombrie în parcarea din fața pieței centrale din municipiul Suceava, în preajma unui teasc din care mustul va ieși „live”, pe loc. Vor fi amplasate în zonă căsuțe rustice în care sucevenii vor găsi de cumpărat pastramă de oaie, sarmale, plăcinte și alte câteva bucate tradiționale care merg uns cu udătura de sezon. Vor fi, bineînțeles, și oaie la proțap, băuturi naturale, dar și multă muzică populară. Festivalul Mustului de la Suceava va fi deschis de Ansamblul „Rapsodia Bucovinei” condus de maestrul Ovidiu Zvarț. Soliștii locali Alexandrul Hrițcu, Mihaela Cașvan, Diana Socaliuc, Alina Saviuc, Ioana Ștefan, Mădălina Senciuc, Miruna Damian și Tatiana Harabajiu vor însoți cu cântecele lor petrecerea de vineri, dar și cele din zilele următoare. Alături de ei vor apărea pe scenă și instrumentiștii Eduard Zvarț și Gabriel Vașcovici și invitatul lor special Nelu Hangu. Sâmbătă va fi rândul titraților și medaliaților artiști ai ansamblului „Flori de Sânzâiene” din Zaharești, după care scena va aparține bătrânului și veșnic tânărului solist de muzică populară și etno Benone Sinulescu. În ultima zi a festivalului va veni, din Republica Moldova, Zinaida Bolboceanu, artistă iubită și apreciată la ea acasă nu numai pentru că este plină de viață și talent și că „rupe podelele” la concerte, ci mai ales pentru vocea ei cu un timbru special, o voce cultivată, guturală, caldă, cu care deopotrivă doinește sau interpretează cântece de petrecere. În timpul celor trei zile de festival, organizatorii s-au gândit și la câteva concursuri, printre care și unul de genul, „cel mai rapid băutor de must”, câștigătorii urmând a fi răsplătiți, bineînțeles, cu must, pe măsura apetitului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: