Munte și arșiță

Arșiță mare. Muntele, de când se știe omul pe aceste plaiuri, i-a fost dintotdeauna prieten. I-a oferit lemn, hrană, adăpost în vremurile de bejenie, inspirație pentru cei cu har în ale penelului, poeziei sau cântului, dar și umbră în zilele fierbinți.
 

Și cum, azi, zilele fierbinți, și la propriu și la figurat, ne dau bătăi de cap…, muntele e cu noi. Un prieten adevărat. Mihailo, aproape nonagenar, n-a mai slobozit cu partea… adversă de pe Golgota, cum îi place să numească muntele la poalele căruia și-a zidit gospodăria. A coborât singur cu faetonul pe care-l țin minte de mai bine de trei decenii. A venit în sat să ia pulsul politichiei, să afle ultimele vești, să-și revadă fetele și nepoții și să-și încarce bateriile, și la propriu, și la figurat, pentru că după o săptămână de muncă la fân vodka s-a terminat. Nu-i place turnura pe care a luat-o politica în ultima vreme. Crede că aleșii noștri sunt preocupați de scaune și nu de nevoile neamului. Îmi povestea cu pricepere de vremea monarhiei. Mi-a pus în undă multe vorbe cu duh… Nu-i pare rău de cele nouă decenii de viață, ci mai curând de trecerea anilor. Gândește la coasă și la facerea fânului. A ridicat vreo patru clăi, dar mai are încă… zece. Nu se teme, numai că, chiar dacă are ceva rezerve la chimir, mai greu e cu mâna de lucru. Un ginere i-a sugerat să aibă în bătătură doar o vacă și un căluț, nu zece capete. Tare s-a mai supărat la auzul acestor vorbe! Timpul este minunat, a plouat bine și când a trebuit, fânețele sunt pline și multicolore, pomii promit rod bogat, iar cei ce s-au apucat de solarii, un lucru oarecum nou pentru acest spațiu, sunt optimiști. Evaluările naționale s-au încheiat (rezultatele sunt acceptabile: peste 80% promovare), bacalaureatul și-a tras cortina. Roadele sunt cum sunt. Nu sunt în măsură să le comentez, dar atâta vreme cât camerele de luat… vedenii din baruri sau cluburi nu emoționează sau nu intimidează, nu văd de ce s-ar întâmpla asta într-o sală de examen! La urma urmei – constat cu amărăciune – nu se mai învață. Se vede treaba că pe ogorul familiei ceva nu-i în regulă. Se poate ca cei șapte ani de-acasă să-și fi pierdut rădăcina! S-auzim de bine!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: