Retrospectiva săptămânii

Leul, în depreciere severă

Perspectiva adâncirii crizei politice, disputei USL–PDL–președinte adăugându-i-se o posibilă demisie de onoare a premierului Ponta, în cazul în care acesta își va respecta promisiunea de a pleca din fruntea guvernului dacă teza sa de doctorat se va dovedi a fi un plagiat, a provocat vineri cea mai mare depreciere zilnică a leului din ultimii ani.
 

Privind retrospectiv, observăm că primele semne că se va întâmpla ceva pe scena politică au apărut în 23 aprilie, atunci când euro urca la 4,3792, căderea în 27 aprilie a guvernului Ungureanu aducând o cascadă de maxime istorice. Cursul de vineri, de 4,5848 lei, face ca în mai puțin de trei luni aprecierea euro să fie de 4,7%, valoare care se află la limita de sus a intervalului de fluctuație pe care BNR a anunțat că îl consideră normal. Sfârșitul săptămânii trecute a fost însă mult mai fierbinte, BCE anunțând o medie de 4,5995, mai sus cu aproape 6,5% față de finalul anului trecut. Prima parte a ședinței de vineri a fost una calmă, cu euro tranzacționându-se între 4,5710 – 4,5780, însă anunțul Comisiei de Etică a Universității din București referitoare la plagiatul premierului Ponta a provocat o scădere abruptă a leului și o creștere a volumelor de tranzacționare, ceea ce făcea ca la închidere cotațiile să se situeze în jurul valorii de 4,5950 lei, după un maxim de 4,6030. Odată depășit pragul de 4,6, euro va trece ușor peste cel de 4,7, cel mai important hop situându-se, în opinia majorității analiștilor, la 4,75 lei, care ar putea fi apărat cu mai multă înverșunare de BNR, pentru ca ținta sa de inflație pentru acest an, 3,5%, plus/minus un punct procentual, să nu fie grav afectată, având în vedere scumpirea masivă a dolarului, moneda în care se fac plățile materiilor prime, în primul rând a petrolului. În ultima perioadă s-a observat faptul că BNR nu a mai vândut atât de multă valută, acceptând probabil indicațiile FMI de reducere a intervențiilor și de a lăsa cursul mai liber. Mai mult, banca centrală nu a redus lichiditatea din piața monetară, chiar a injectat mai mulți lei prin licitații de tip repo, pentru a stimula creditarea în lei și a permite Ministerului de Finanțe să se împrumute mai ieftin. Din păcate, situația din euro-zonă, unde perechea euro/dolar a coborât vineri la un nou minim al ultimilor doi ani, de 1,2145 dolari, iar tendința este una de scădere, nu va permite leului să recupereze foarte mult din pierderile înregistrate. Cei de la ING au o prognoză de 4,65 pentru primul trimestru din 2013, iar cei de la RBS văd euro la 4,60 la finele anului. În piața la termen de la Sibiu, euro a crescut pentru septembrie de la 4,5777, la începutul săptămânii, la 4,6079, la finele ei. Pe decembrie prețurile futures au urcat de la 4,5816 la 4,616, iar pe martie 2013 de la 4,6 la 4,625 lei. Cursul dolarului a atins vineri, de asemenea, un nou maxim istoric, de 3,6438 lei, mai sus cu 12,1% față de finele anului trecut, iar francul elvețian a crescut la 3,8173, nivel care nu a mai fost atins din august 2012, când cursul a fost de 3,8962 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: