În „Luna pădurii”, prindem rădăcini

În „Luna pădurii”, elevii Școlii Plopeni, în colaborare cu o fundație umanitară din Elveția, condusă de dl dr. Peter Hauri, și cu Primăria Salcea, au plantat 1050 de puieți (tei și frasini) pe malul râului Suceava, în localitatea Prelipca.
 

Elevii Școlii Plopeni împreună cu elevi ai Școlii Prelipca au demarat activitatea cu ecologizarea malului râului Suceava și a zonei care urma a fi împădurită. Primăria Salcea le-a pus la dispoziție sacii menajeri și mănușile necesare, iar după ce acțiunea a fost finalizată cu succes, elevii au primit sucuri și dulciuri. Cei 50 de saci cu deșeuri colectate selectiv au fost ridicați de o firmă autorizată, suma obținută urmând a fi utilizată pentru derularea în bune condiții a viitoarelor activități educative. Acțiunea de împădurire a fost sponsorizată de firma ARTOZ din Elveția și face parte din proiectul susținut de elevii Școlii Plopeni intitulat „Prin noi, România prinde rădăcini”. În cadrul acestui proiect, elevii au derulat activități interdisciplinare, au creat postere și pliante prin care au încercat să le atragă atenția locuitorilor cu privire la degradarea mediului înconjurător, machete, desene și creații literare inspirate din viața tainică a pădurii. După ce activitățile de plantare și ecologizare s-au finalizat, copiii au amenajat o expoziție în curtea Școlii Plopeni, unde au avut ocazia să-și evalueze reciproc lucrările, să le dăruiască locuitorilor din zonă, pentru a-și populariza activitățile extrașcolare și pentru a-i sensibiliza la problemele mediului înconjurător. Coordonatorii acțiunii au fost: prof. Bouariu Teodora – reprezentanta fundației umanitare elvețiene în România, prof. Zettel Nicoleta – director, prof. Haiduc Cristian, prof. Ciobanu Cristina Gabriela, prof. Cheia Florin, prof. Mihai Onuța-Lăcrămioara de la Școala Plopeni și prof. Rusu Luminița de la Școala Prelipca. Participanții susțin că a-ceastă activitate a însemnat un succes, deoarece a avut un impact benefic asupra unui număr mare de factori implicați, asupra elevilor școlilor din Plopeni și Prelipca, a cadrelor didactice, dar și asupra satului Prelipca, aflat în anii anteriori în pericol de a fi inundat. Copiii au manifestat solidaritate cu sătenii, pentru care au ecologizat zona și au împădurit-o, cu elevii Școlii Prelipca alături de care au plantat puieții, dovedind astfel spirit de colaborare și capacitatea de a socializa. Activitatea a reușit să-i responsabilizeze pe elevi, sensibilizându-i la problemele grave cu care se confruntă mediul și determinându-i să aibă o atitudine corespunzătoare față de acesta. Prin această acțiune, elevii au fost puși în situația de a-și cultiva simțul artistic (inspirându-se din frumusețea inepuizabilă a naturii), simțul civic și solidaritatea, prin sensibilizarea față de problemele celor din jurul lor. La finalul activității, elevii și-au exprimat punctul de vedere referitor la necesitatea protejării mediului înconjurător și au propus diverse soluții pentru salvarea pădurii. Această activitate a fost un prim pas pentru organizarea unor acțiuni viitoare, de mai mare amploare, cu aceeași parteneri. Elevii au fost încântați să coopereze, să se cunoască, să se ajute, să comunice atât verbal, cât și prin intermediul artei. (M.S.G.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI