În județul Suceava

Oferta pentru școala profesională cuprinde 42 de clase, în 20 de școli, și 16 calificări

Învățământul profesional se va organiza în județul nostru, în anul școlar următor, în 20 de unități, în care vor funcționa 42 de clase, cu 16 calificări, conform ofertelor de școlarizare trimise de instituțiile de învățământ, informează șeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Cristian Cuciurean.
 

În municipiul Suceava, și-au prezentat disponibilitatea de a școlariza elevi în învățământul profesional colegiile „Al. I. Cuza”, „Petru Mușat”, Alimentar; la Fălticeni vor fi clase de profesionale la Colegiul Agricol Fălticeni și la Colegiul „Mihai Băcescu”. La Gura Humorului au ofertă de învățământ profesional Colegiul „Alexandru cel Bun”; la Rădăuți – colegiile Tehnic și „Andronic Motrescu”; la Câmpulung, Colegiul Silvic „Bucovina” și Grupul Școlar Nr. 1. Vor mai fi clase de școală profesională la grupurile școlare din localitățile Vatra Dornei, Siret, Moldovița, Dumbrăveni, Pârteștii de Jos, Cajvana, Liteni, Solca, Marginea și Broșteni. Suntem informați că toate ofertele de școlarizare primite de la unitățile de învățământ au fost centralizate și analizate din perspectiva țintelor de dezvoltare PLAI Suceava, calificările respective fiind autorizate sau acreditate de ARACIP. Totodată, pentru ele există în școlile respective dotările necesare în atelierele școală și contracte cadru încheiate cu operatorii economici pentru stagiile de practică a elevilor. Acțiuni de orientare și consiliere cu elevii Potrivit calendarului pentru selecția și înscrierea elevilor în învățământul profesional la nivel de județ, s-a transmis oferta educațională Grupului de lucru regional și membrilor CLDPS (Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social) Suceava, spre analiză și avizare, care a fost aprobată de CA al IȘJ, apoi transmisă MECT spre aprobare. De asemenea, în cele 20 de unități care și-au propus cifre de școlarizare pentru învățământul profesional și tehnic în săptămâna 5-9 martie s-a desfășurat acțiunea ”Săptămâna meseriilor”, în sensul informării și consilierii elevilor de clasa a IX-a din învățământul liceal cu privire la această oportunitate de a-și continua studiile. „În perioada 12 martie – 25 mai 2012, fiecare unitate de învățământ care în anul școlar 2011-2012 școlarizează clasa a IX-a învățământ liceal, indiferent de filieră sau profil, va organiza activități de orientare și consiliere cu elevii, cu accent pe conștientizarea cerințelor pieței muncii și a oportunităților de dezvoltare a carierei profesionale prin învățământul profesional. Aceste activități se vor desfășura cu sprijinul consilierilor școlari ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), pentru pregătirea înscrierii elevilor în învățământul profesional”, a declarat inspectorul general Cristian Cuciurean. Reamintim că din anul școlar 2012-2013, elevii care încheie clasa a IX-a pot urma școala profesională cu o du-rată de 2 ani, pentru a învăța o meserie, iar dacă ulterior vor dori, vor putea continua studiile liceale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: