„Legături interjudețene cu vecinii”

„Urgențele sunt aceste drumuri care deschid zona”

„Se va ajunge la redimensionarea PNDI”, a declarat ministrul dezvoltării regionale și turismului, Cristian Petrescu, vineri, la Suceava, unde a participat la inaugurarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică.
 

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, care va fi cuantumul redimensionării, ministrul a răspuns că va fi nevoie de o redimensionare pentru că se afectează deficitul bugetar, menționând că pentru anul în curs programul are alocate fonduri de 820 de milioane de lei din credit de angajament, iar pentru 2013 este prevăzută suma de un miliard de lei „cash”, pentru că se încep plățile. El a evitat să spună care sunt sumele alocate pentru ceilalți ani, dar a precizat că licitațiile în curs nu vor fi afectate. Prezent la conferința de presă, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că PNDI este un program unde a fost „pionier și cobai”, prima licitație fiind organizată pentru modernizarea drumurilor județene din Suceava și Botoșani. El a spus că dacă programul va fi redimensionat, autoritățile sucevene vor prioritiza proiectele, urmând să fie finanțate mai ales drumurile ce fac legătura între județe. „Noi vrem să deschidem legături interjudețene cu vecinii. Urgențele sunt aceste drumuri care deschid zona”, a spus Flutur. El a arătat că la proiectele pentru care nu se asigură finanțare prin PNDI vor trebui găsite resurse financiare din alte programe, cu finanțare europeană, exemplificând cu Programul Operațional Comun, pentru proiecte transfrontaliere. Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) nu respectă bunele practici fiscale și ar putea reprezenta un pericol pentru bugetul pe 2012, consideră reprezentanții FMI și ai CE, care au recomandat autorităților să includă în acest program cât mai multe proiecte din fonduri UE. “PNDI, deși ar putea executa proiecte excelente, nu respectă bunele practici fiscale și ar trebui limitate astfel de investiții. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente”, a declarat șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, la ultima misiune de evaluare. El a arătat că o soluție pentru creșterea absorbției fondurilor UE ar fi includerea cât mai multor proiecte care pot beneficia de finanțare europeană în cadrul PNDI. La rândul său, șeful misiunii CE, Istvan Szekely, a arătat că deși perspectiva bugetară pentru 2012 este bună, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI. PNDI este cel mai mare program de investiții în infrastructura publică derulat în România în ultimii 20 de ani, fiind gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și Ministerul Mediului și Pădurilor. Programul se va derula în perioada 2011-2013, iar lucrările se finanțează în primă etapă din banii constructorilor, urmând ca din 2013 statul să deconteze eșalonat lucrările prestate până în 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: