Deși asigurările de sănătate sunt obligatorii

Județul Suceava se înregistrează la fond cu datorii de peste 37 milioane lei

Deși asigurările de sănătate sunt obligatorii, la sfârșitul anului trecut datoriile județului Suceava la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) se cifrau la aproape 37 milioane lei, peste 27 de milioane fiind datoriile din evidența Direcției de Finanțe, a declarat ieri șeful CAS Suceava, ec. Victor Cristi Bleorțu.
 

CAS Suceava

Este vorba despre datorii nu numai din anul 2011, ci și din ani anteriori, recuperarea integrală a sumelor fiind considerată o procedură de durată. Potrivit ec. Anda Sălăgean, director de contractări și purtător de cuvânt al CAS, în cazul în care oamenii nu se prezintă să își achite contribuția la sănătate după ce primesc somații și titluri executorii, se procedează la popriri pe salarii și pe pensii, dar după ce se identifică sursele de venit, în 2011 fiind 387 de popriri. În anul 2011, CAS Suceava a întocmit 6.140 de somații și titluri executorii, în sumă totală de 9.270.520 lei, suma recuperată în urma executării silite fiind de doar 986.590 lei. Din acești bani, doar 591.954 lei reprezintă contribuții, restul fiind majorări. Deficit bugetar de peste 100 de milioane Veniturile colectate anul trecut la FNUASS, de către CAS și DGFP, din contribuția datorată la nivelul județului, sunt în valoare de peste 191 de milioane lei, deficitul bugetar înregistrat la sfârșitul lui 2011 fiind de circa 101 milioane lei. Deficitul este determinat de diferența între veniturile încasate la data menționată și plățile efectuate tot în 2011. Pe ansamblu, veniturile încasate în anul 2011 de CAS Suceava au fost cu 4% mai mari decât cele din anul 2010 și cu 18% mai mari decât prevederea bugetară aprobată de CNAS. Precizăm că instituția suceveană de asigurări de sănătate încasează doar contribuțiile persoanelor fizice asigurate facultativ sau prin efectul legii, altele decât cele cu calitate de angajat, contribuțiile persoanelor angajate fiind contabilizate de DGFP.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: