În sfârșit, a nins dar…

Seceta a făcut ravagii la culturile de cereale

> Deși s-au semănat doar 8.707 ha din suprafața planificată, de 23.000 ha, doar 2.100 ha prezintă răsărire corespunzătoare, pe 4.207 ha plantele au răsărit parțial, iar 2.400 ha sunt compromise > Specialiștii DADR cred că, după ninsorile din ultima perioadă, deficitul de apă din sol se va mai atenua, însă preconizează că prețurile la pâine vor crește în mod substanțial
 

În județul Suceava, în ciuda măsurilor preventive recomandate agricultorilor, fenomenul de secetă a afectat grav culturile însămânțate în toamnă. Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Florinel Avasiloaiei, spune că la cultura de rapiță, din cele 730 ha semănate, plantele au răsărit pe 530 ha, pe 140 ha se constată o răsărire parțială, în timp ce 60 ha sunt compromise, ca urmare a nerăsăririi. Avasiloaiei arată că la grâu, secară și triticale, efectele secetei sunt și mai grave. Așa se face că, din suprafața de 23.000 ha programată a se însămânța în toamnă, au fost semănate efectiv doar 8.707 ha (circa 30%). Mai mult, din această din urmă suprafață, doar 2.100 ha prezintă un grad de răsărire corespunzător, pe 4.207 ha se remarcă o răsărire parțială, iar 2.400 ha au rămas golașe. „Situația este generată și de faptul că aceste culturi au fost înființate în condiții tehnologice precare, generate de lipsa precipitațiilor, deficit care a îngreunat lucrările de pregătire a patului germinativ. În acest context, putem aprecia că producțiile la aceste culturi vor fi mai mici cu circa 20-30%, fapt ce va determina o creștere substanțială a prețurilor”, arată șeful DADR. În pofida poziției sale geografice și ponderii mari a suprafețelor împădurite, factor favorabil atragerii de precipitații, fenomenul de secetă prelungită s-a manifestat puternic și în județul Suceava, afectată de lipsa apei în sol fiind mai ales zona de șes. Specialiștii DADR cred că, după ninsorile din ultima perioadă, deficitul de apă se va mai atenua, fapt ce va permite mai bune condiții pentru campania de primăvară. „Având în vedere că, în această săptămână, precipitațiile căzute și la nivelul județului nostru sunt cantitativ destul de consistente, considerăm că rezerva de umiditate din sol se va reface, atingând parametrii normali care să permită o dezvoltare corespunzătoare a culturilor însămânțate în toamna anului 2011 și efectuarea unor lucrărilor agricole din primăvara acestui an în bune condiții”, a explicat Florinel Avasiloaiei. MADR a trasat în teritoriu măsuri pentru diminuarea efectelor secetei, împrejurări în care suntem informați că specialiștii locali au acordat asistență de specialitate la peste 800 de producători agricoli, au emis către primării 6.249 de buletine de avertizare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor și au fost efectuate peste 3.700 de analize de laborator și 180 de inspecții fitosanitare în teren. De asemenea, s-a recomandat efectuarea lucrărilor de fertilizare cu azot, element care asigură o bună înfrățire și înrădăcinare a plantei, precum și utilizarea, concomitent cu semănatul, a fertilizanților pe bază de fosfor. Directorul executiv al DADR, Florinel Avasiloaiei, evidențiază că, în vederea reducerii gradului de influență a secetei, s-a pus accent pe folosirea de semințe certificate și soiuri rezistente, la grâu recomandându-se soiurile Alex, Aniversar, Gabriela, Speranța și Gasparom.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: