Centrele de permanență din județul Suceava

Există doar intenții exprimate de la Vicov la Broșteni și Cajvana

➢ După ce medicii de la Vicovu de Sus au oprit demersurile, cei de la Broșteni discută să înființeze un centru de permanență > Intenții în acest sens există și la Cajvana, care însă nu are destui medici
 

Ludovic ABIȚEI

La fel ca predecesorul lui, noul ministrul al sănătății, Ladislau Ritli, este nemulțumit că nu s-a cheltuit decât 40% din banii alocați pentru centrele de permanență, care încă sunt prea puține. În județul Suceava nu s-a înființat niciunul. La noi a existat doar intenția de a se înființa astfel de centre, iar astăzi, deocamdată, persistă aceste intenții, numai că s-au schimbat localitățile unde ar putea funcționa. Astfel, în loc de Vicovu de Sus, unde deocamdată nimeni nu s-a „mișcat” pentru înființarea unui centru de permanență, la Broșteni medicii au început să-și facă dosarele pentru înființarea unu centru de permanență în spațiul în care funcționează Centrul medico-social. „Cei de la Vicov au venit, au vorbit, dar nu i-a mai văzut nimeni”, a spus dr. Abiței, care a adăugat că Primăria de la Vicovu de Sus vrea mai întâi să redeschidă centrul medico-social și apoi să înființeze un centru de permanență. Dar și asta e dificil în condițiile în care posturile de la centrul medico-social trebuie din nou scoase la concurs. Acum sunt interesați de ideea înființării unui centru de permanență medicii de la Broșteni și chiar cei din Cajvana. „La Broșteni sunt 3 medici de familie, iar încă 4 s-ar mai găsi care să facă naveta, de la Ostra și Stulpicani. Plus că mai este medicul internist din centrul medico-social. Avem pregătită o trusă minimă de urgență pentru centrul de permanență de la Broșteni. Și la Cajvana se vrea înființarea unui centru de permanență, dar să vedem câți medici sunt acolo care pot face gărzi. La Solca, Primăria nu are bani pentru un centru de permanență, așa că s-ar putea ca medicii de la Solca să fie atrași spre Cajvana”, a precizat directorul DSP. „Omul s-a învățat să sune la 112” Tergiversarea înființării unor astfel de centre are o cauză generală, este de părere directorul Abiței: „Medicii de familie nu vor să facă gărzi acolo, înseamnă că sunt mulțumiți de banii care-i primesc acum, mai ales că medicii din rural primesc și sporuri. Dacă au sporuri, de ce să mai lucreze în centre de permanență?”, întreabă dr. Abiței. Pe de altă parte, oamenii s-au obișnuit să „sară” peste serviciile medicilor de familie, mai spune el: „Omul s-a învățat să sune la 112, vine la UPU, unde i se fac toate analizele, pe când medicul îl temporizează, dar dacă cetățeanul s-a învățat așa…”. Ministrul sănătății a precizat recent că „este necesară extinderea centrelor de permanență”, declarându-se surprins de faptul că, din bugetul de 20 milioane de lei alocat finanțării centrelor de permanență, CNAS a cheltuit până în această lună doar puțin peste 40%. În prezent, la nivel național sunt organizate 117 astfel de unități, iar numărul cererilor de înființare este de 100.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: