Ce va curge pe Bahlui

Recunosc că nu mi-aș fi închipuit vreodată că un cutremur poate avea epicentrul în zona noastră, despre care credeam cu inocență că e bine înfiptă în pământ față de Vrancea. Ca și cum, Doamne iartă-mă, o placă tectonică ar măsura câteva zeci de kilometri și s-ar opri undeva, pe la Roman… Asta e, cât trăim, învățăm. Nu am fost însă numai eu surprins de cutremurul de la Gura Humorului, ci și alții. Unul dintre ei, ca să arunce vina pe cineva în legătură cu propria neștiință, a pus rapid în undă o glumiță: „Ăstora le-a tot adus bani Gheorghe Flutur, de ce nu le-ar fi adus și un mic cutremur?!”. Adică, mi-a explicat amicul logica poantei: că nu ține la nesfârșit să capeți numai ce-ți place, ți se mai dă și ce n-ai vrea nicicum să primești.
 

Dumitru TEODORESCU

Lăsând gluma la o parte, trebuie să fim de acord, totuși, că orașul Gura Humorului are noroc cu acest fiu al său, care, pentru că poate, i-aduce bani și șanse de dezvoltare. Ceilalți privim cu oarecare invidie la humoreni, cei mai mulți dintre noi acceptând însă că ăsta-i rolul dintotdeauna al „fiului satului”, ca și faptul că, până la urmă, întreg județul beneficiază, alături de Gura Humorului, de banii pe care-i poate atrage Gheorghe Flutur de la țară. Cui nu-i place omul acesta, nu-i place, e dreptul lui să decidă pe cine iubește și pe cine nu. Dar cei ce-l plac au cam intrat în panică după ce au privit mai în profunzime peste consecințele regionalizării propuse de președintele Băsescu. Pentru că Gheorghe Flutur aduce acum Sucevei tot ce poate obține, din postura de lider național democrat-liberal, de la Guvern. Dar, dacă va fi ales președintele regiunii Moldova, cu capitala la Iași, cui va da el banii? Aeroportului de la Suceava sau celui de la Iași? Poate să ne încânte premierul cât o vrea cu povestea fondurilor europene: banii se vor duce acolo unde interese și presiuni îi vor mâna. La Iași, de exemplu, și nu la Suceava. Fonduri vor curge pe Bahlui, nu pe Suceava, nici pe Moldova sau Siret. Și încă o întrebare nu le dă pace fanilor domnului președinte Flutur: dar oare el va fi cel ales în fruntea regiunii? Că alegerile astea nu-s ca la congres, unde-s doar ai noștri, între cei care aleg aflându-se și cei de la noi care nu-l vor pe Gheorghe Flutur, dar și atâția din celelalte foste județe care-și au fluturii lor. Întorcându-ne la premier și la logica sa, ne mirăm și noi: dacă Gheorghe Flutur încă nu a primit titlul de baron, atunci ce-o fi destructurând dl Boc la Suceava? Nici măcar contrabanda cu țigări…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: