Vineri, pelerinajul de Sânziene

Se împlinesc 20 de ani de când, întronizat arhiepiscop al nou înființatei Arhiepiscopii a Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen revitaliza procesiunea de Sânziene a moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
 

Parcursul inițial era mai scurt, incluzând bisericile străvechi ale Sucevei, apoi s-a extins, pe măsură ce noi altare ortodoxe se ridicau în vechea Cetate. Vestea resuscitării procesiunii s-a răspândit rapid, astfel că urmașii maramureșenilor, bistrițenilor, basarabenilor, ai celor care veneau altădată la preumblarea prin târg a sfântului s-au alăturat imediat localnicilor, readucând în actualitate și obiceiuri vechi, precum năvala pentru atingerea moaștelor, țipetele și invocările unora dintre ultracredincioși (din ce în ce mai palide astăzi, însă), dar mai ales răbdarea și puterea tuturor de a urma racla sfântului de-a lungului întregului traseu, fie pe arșiță, fie pe ploaie. Vigoare pe care a manifestat-o în toți acești ani și ÎPS Pimen, aflat totdeauna în fruntea alaiului de ierarhi, preoți și călugări care însoțesc sicriul sfântului. Și anul acesta ierarhii prezenți la slujba din curtea Mănăstirii „Sf. Ioan” vor fi mitropolitul ÎPS Teofan și arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Pregătirile pentru primirea pelerinilor se apropie de final, în curte înălțându-se deja podiumul pe care va fi oficiată Sf. Liturghie, fiind marcat și traseul către locul special din curte unde se află depusă racla sfântului. Pentru agapele frățești din noaptea de joi și de vineri, după încheierea procesiunii, mănăstirea gazdă va primi zeci de oale de sarmale învârtite în întreaga comunitatea monahală a eparhiei, sute de cozonaci și sute de litri de băuturi răcoritoare. Este hram, nu?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: