Bucovina premiată

Născut la Frasin, dar „școlit” la Rădăuți, unde a absolvit cursurile Liceului „Eudoxiu Hurmuzachi”, Radu Mareș este bucovinean pursânge. Studiile superioare, în filologie, s-au consumat la Cluj, orașul în care, mai târziu, scriitorul se va stabili și unde va continua să lucreze ca ziarist. Începuse meseria scrisului la „Zori noi”, avându-i colegi pe „bădia” George Sidorovici și pe Constantin Ștefuriuc, cu ultimul fiind (invocăm aici legendele redacției) camarad întru unele năstrușnicii avându-l ca țintă pe redactorul-șef de atunci…
 

Dumitru TEODORESCU

S-a întors în orașul studenției, poate și pentru că spiritul locului obârșiei sale e mai aproape de cel ardelenesc decât de cel din vechiul regat. La Cluj a lucrat la prestigioasa revistă „Tribuna”. Acolo i-a publicat și autorului rândurilor de față un reportaj despre oierii Stulpicanilor, pe care i l-a propus într-o vizită în redacție, ca oaspete al șefului nostru Ion Paranici. De Cluj se leagă întreaga sa activitate literară, „creșterea” sa ca romancier, îndeosebi. Luându-și în serios talentul, Radu Mareș s-a dăruit deci romanului, ultimul – „Cînd ne vom întoarce”, apărut anul trecut (și comentat favorabil de Ion Beldeanu și în paginile ziarului nostru), construindu-și trama în Bucovina natală, în vremurile zbuciumate ce au urmat căderii Imperiului care-i asigurase provinciei, totuși, ani buni de liniște și pace. Romanul a primit premiul Uniunii Scriitorilor pe 2010 pentru proză. Este un premiu care-l consacră nu numai pe scriitorul Radu Mareș, ci și pe primul romancier de obârșie bucovineană care capătă recunoaștere națională. Iată că, în sfârșit, „culturalitatea Bucovinei”, „literatura minoră” creată aici, potrivit opiniei lui George Călinescu, nasc și propulsează pe scena literaturii române prozatorul de largă recunoaștere pe care Bucovina nu l-a avut până acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: