Un tânăr de 17 ani, aflat în plasament maternal, s-a spânzurat la 3 zile după reevaluarea psihologică

U.V.V. suferea de deficiență mintală și de 7 ani se afla în grija unui asistent maternal din Baia > DGASPC crede că modificările în rutina zilnică și reîntâlnirea cu familia naturală au fost factorii de stres care l-au împins pe adolescent spre gestul fatal
 

Un tânăr de 17 ani, aflat în plasament la un asistent maternal din comuna Baia, s-a spânzurat sâmbătă seară, în jurul orei 19, în șura gospodăriei familiei care-i poartă de grijă. U.V.V. suferea de „deficiență funcțională accentuată”, având intelectul unui copil de 6-7 ani (QI 48) și prezentând tulburări de comportament. El a fost găsit decedat chiar de femeia care, de 7 ani, îi ține loc de mamă și care, vreme de 3 ani, în perioada 2004 – 2007, înainte ca asistenții maternali să fie plătiți de stat, l-a crescut și fără să fie retribuită. Șocată de cele întâmplate, ea a anunțat imediat poliția și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a cărei angajată este. În paralel cu cercetările poliției, DGASPC a deschis propria anchetă, în urma căreia instituția a comunicat că „până în prezent nu s-au identificat nereguli în activitatea asistentului maternal”. Mai mult, se menționează în comunicat că în urma reevaluării psihologice a minorului, ce s-a făcut la sediul DGASPC Suceava cu 3 zile înainte ca acesta să se spânzure, specialiștii nu au sesizat niciun fel de schimbare în personalitatea lui, față de anul anterior. Nu a ridicat vreun semn de întrebare nici evaluarea medicală generală și nici cea neuropsihiatrică. Ce factor de stres l-a împins, totuși, să facă gestul fatal? Protecția Copilului crede că tânărul cu deficiență mentală a clacat definitiv din cauza modificărilor în rutina zilnică. Ca elev de clasa a IX-a, el a fost mutat la liceu, unde cerințele erau noi, în alt colectiv, în care s-a adaptat cu dificultate. O altă cauză luată serios în calcul este cea a reluării, după mulți ani, a contactului cu familia naturală. Mai exact, tatăl său, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea de 12 ani, pentru viol și incest, și-a căutat copilul, o experiență considerată traumatizantă pentru minorul aflat în plasament. La fel a făcut și mama sa, care l-a vizitat pe tânăr la școală în câteva rânduri în ultimul timp – alte experiențe emoționale atipice pentru el. Părinții lui U.V.V. mai au trei copii, aflați de asemenea, din 2004, în plasament la asistenți maternali. Până când s-a produs nenorocirea, se credea că asistentul maternal – care a sesizat dificultățile prin care trece copilul legate de schimbarea școlii și întâlnirile cu părinții naturali – a gestionat bine situația, dar se pare că toate cele expuse mai sus au fost prea mult pentru mintea și sufletul celui care și-a pus brutal capăt zilelor. „Analizând situația copilului, precum și starea sa de sănătate, considerăm că apariția bruscă a unor evenimente percepute ca fiind stresante pot duce la declanșarea unor reacții afective contradictorii, la comportamente extreme, mai ales pe fondul unor personalități fragile”, a făcut cunoscut Margareta Isăilă, directorul executiv al DGASPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: