La normă

Sunt multe situațiile când fugim de norme, dar normele…, nu și nu! Adică se tot găsesc alții care să ni le vâre pe gât, c-o fi cazul, că n-o fi. Și nu-i vorba aici doar de produsele de tot felul făcute „la normă” pe care le cumperi doar pentru a le înlocui curând cu altele, nici despre un țăran în costum și cravată, dintre cei de frunte de la cea mai cea structură a agriculturii naționale, pe care tocmai îl auzii intervievat pe sticlă, în parcarea ministerului, legănându-și de pe un picior pe altul trupușorul bine hrănit, spunând că să nu ne mai văietăm că-s scumpe produsele pieței și ale măcelăriei, ci să facem bine să ne mai luăm o slujbă, măcar o juma’ de normă! De parcă ar fi dat-o dumnealui, pe ogorul său.
 

L.D. Clement

Nu-i vorba doar de… Ci și de obligatoriile „negocieri” lunare despre care suntem sesizați că se petrec pe la asociații de proprietari loco. Vine omul și se jură pe sfântul său apometru că a consumat atât și atât. Și jupânul pe care omul îl plătește să-l încaseze, normator calificat la locurile sale de muncă actuale (adică lucrează cât pentru proprietar, cât pentru furnizorii de utilități; și nu știe pe care să-l slujească mai bine!), i se rățoiește (guturalele i se trag de la vigilența extremă) că e im-po-si-bil să se fi consumat doar atât cât i se declară (și, de altfel, se poate verifica atunci când vigilența și bunăvoința prisosesc), că e prea puțin (deși platnicul poate fi o bătrânică singură, deși platnicul poate fi o familie care stă 12 ceasuri pe la slujbe, după povața domnului de mai sus). Și ca să-și trateze jupânul criza, dă să-i mai bage platnicului câte un metru cub de rece sau și caldă, așa, de la el, „să iasă socoteala”. Socoteala ’mnealui, firește.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: