Alma Redlinger: armonie, eleganță și vitalitate

O explozie de culoare, energie și vitalitate. Astfel pot fi descrise lucrările expuse de ieri, la Muzeul de Istorie, în cadrul expoziției de grafică și pictură al artistei bucureștene Alma Redlinger, în vârstă de 87 de ani.
 

Începută în deceniul patru al secolului trecut, activitatea artistică a Almei Redlinger numără 22 de expoziții personale, ultima fiind cea de la Sala Dalles, din aprilie 2011. Invitat special la eveniment, cunoscutul și îndrăgitul critic de artă Valentin Ciucă i-a invitat pe cei prezenți să viseze într-un loc pe care l-a numit „de peste tot”, un posibil labirint dat de „vitraliile” redate de Alma Redlinger: „Tablourile sunt niște «vitralii» dintr-un castel princiar, prin care culorile așezate în forme bine gândite, cu armonii pe care ochiul nostru le poate surprinde, arată în fond o poveste de la începuturi, care se scrie continuu”. Analizând în detaliu lucrările talentatei artiste, Valentin Ciucă a sintetizat: „Lucrurile, aici, sunt atât de ferme, încât vă mărturisesc că dacă nu aș fi avut informații despre biografia reală a artistului de față, aș fi spus că este vorba despre un tânăr puternic care se exprimă atât de energic. Asta înseamnă să transcenzi prin capacitate spirituală vârsta pe care o ai”. Criticul s-a arătat impresionat și de modul în care Alma Redlinger redă în lucrările sale transparența: “Aș spune că picturile sunt grațioase ca niște vase de Murano, însă unele obiecte de Murano sunt și ele opace. Pe când aici este vorba de „sticla” pură, „sticla” care permite ca lumina să amplifice armonia întregului ansamblu. Pe de altă parte, culorile în sine, prin raportul lor, sunt relativ puține. Nu sunt multe tonuri care să creeze gălăgie, ci din contra, se creează o dominantă, iar în jurul ei, celelalte elemente care compun complementar construcția plastică cu tușe foarte puternice și directe, sugerează maximum posibil, adică armonia acestui întreg”. Impresionat de calitatea expoziției, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Vasile Ilie, a spus: „Expoziția dumneavoastră face ca sărbătorile noastre pascale să fie mai frumoase. Din momentul în care am intrat aici, în sălile Muzeului Bucovinei, privirea dintr-o dată mi s-a luminat, pentru că tablourile expuse sunt deosebit realizate”. „Lucrările Doamnei Alma Redlinger ne dau vigoare și ne însuflețesc să mergem înainte cu mai multă speranță”, a spus și Lucia Pușcașu, președinta Filialei Suceava a U.A.P. Alma Redlinger și-a clădit de la început o carieră avangardistă prin esența ei. De înaltă valoare, opera artistei probează o coerență excepțională și este un exemplu pentru cei care au ales arta ca destin al vieții. Alma Redlinger face parte din generația de artiști care asigură continuitatea dintre pictura interbelică și pictura contemporană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: