Masa de Paște, mai scumpă ca niciodată

Paștele 2011 ar putea fi înscris în „analele” sărbătorilor sucevene ca cea mai scumpă din ultimii foarte mulți ani. Poate mai scumpă ca niciodată. Produsele de bază precum uleiul, făina, zahărul s-au scumpit cu între 20 – 40% de la Crăciun încoace.
 

Prețurile legumelor din piețe sunt acordate la cele din magazine. Așa-zișii producători sunt în realitate revânzători de marfă achiziționată de la angro, așa că marfa lor este chiar mai scumpă ca cea din hipermarketuri. Țăranii scumpesc brânza, smântâna și ouăle de la o zi la alta, iar friptura de miel va rămâne o imposibilitate pentru foarte mulți dintre concetățenii noștri. Dezorientare totală în fața rafturilor cu zahăr, făină și ulei La prețurile actuale, fie că este vorba de cele din hipermarketuri, fie de cele din piață, cozonacii, pasca, friptura de miel, ouăle roșii, mâncăruri pascale tradiționale, au ajuns delicatese greu plătite de creștinul care vrea să păstreze obiceiurile. Parcă niciodată n-am văzut atât de multă dezorientare la clienții hipermarketurilor din Suceava în fața prețurilor produselor aflate la mare căutare în aceste zile. Luau de pe raft produsul căutat, îl întorceau pe toate părțile, se mai uitau o dată la preț, îl puneau înapoi, apoi se mutau cu ochii pe alt produs similar, poate cu doar câțiva bani mai ieftin, și cu care repetau același ritual. După minute lungi și discuții prelungite cu partenerul de cumpărături, oftau adânc și puneau totuși ceva în coș. Acesta este de regulă comportamentul clienților la rafturile cu ulei, unde cea mai ieftină marcă are enervantul preț de 5,99 de lei/litru, dar și o culoare și o consistență ciudate; iar o marcă ce inspiră încredere se vinde la aproximativ 8 sau 9 lei/litru. La fel am constatat că se întâmpla la rafturile cu făina de grâu “000”, produs care a depășit 3 lei/kg, dar care ajunge și la 4,5 lei/kg. Și mai ales la cele cu zahăr, unde nicio marcă nu se vinde în prezent mai ieftin de 5 lei/kg. Și dacă totuși se găsește vreun anume fel de zahăr cu câțiva bani sub prețul de 5 lei, acela pare un sortiment de făină de oase, cu dulceață relativă. “Hai, ce te codești, ca doar n-are păr în ea?!” În piață, altă jale pentru buzunarele sărace ale sucevenilor. Kilogramul de brânză de vaci pentru pască a trecut deja de 15 lei, iar cel de smântână, de 12 lei. Producătorii care știu că au marfă mai bună ca restul “piețașilor” impun prețuri și mai mari, de care țin cu înverșunare. Ba mai mult, la câte o întrebare timidă și de bun-simț referitoare la prețul exagerat, răspund agresiv și sfidător. “Da cât vrei, doamnă, să coste? Nu vezi cum merge treaba? Uite ce grasă e (smântâna – n.n.), nu-i borș. Hai, ce te codești, ca doar n-are păr în ea?!”, a fost comentariul unei “doamne” din mediul rural, iritată foarte de ezitarea unei biete pensionare în fața bidonului plin cu prețioasa marfă. Ouăle “de țară” de mărime medie se vând deja la piață cu 0,6-0,7 lei/bucată, după ce săptămâna trecută încă se mai găseau cu 0,5 lei. E loc însă și de „mai bine” în aceste zile când sucevencele se aprovizionează mai des cu ce le trebuie pentru cozonac și pască. La magazine și la depozitele angro, ouăle se pot achiziționa mai ieftin, cu 0,3-0,4 lei/bucată, dar sunt ouă “slabe” pentru coptură. Nici salata boeuf sau cea de chifteluțe marinate nu mai sunt meniuri ieftine, la îndemâna tuturor, fie doar și pentru că morcovul, cartoful, ceapa se vând, toate, la preț de trufanda, la circa 3 lei/kg, fiecare. Mielul, produs decorativ în hypermarket Carnea de miel este cu siguranță, anul acesta, un produs de neabordat pentru foarte mulți suceveni. La 28 lei/kg (dar și la 31 lei, în alte magazine) mielul era, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un hipermarket din Suceava, un produs decorativ. Timp de aproape o oră, niciun client nu a îndrăznit să cumpere pulpă de miel, reacțiile la vederea prețului fiind diverse. De la sprâncene ridicate și ochi măriți brusc a mirare extremă, la gestul specific făcut cu mâna, ce denotă lehamite și neputință, până la comentarii onomatopeice de genul “Ohohoooo! Hai de aici!”. În piață, mieii sunt mai ieftini, la 20 lei/kg, același preț de anul trecut. Doar că banii sucevenilor sunt mai puțini, așa că slabă mișcare și aici. Mai multă marfă va apărea însă în zilele ce urmează, când producătorii vor încerca să-și vândă mai cu spor mieii în hala din Piața Centrală, dar și, mai abili, pe la colțuri de stradă, deși sanitar-veterinarii, inspectorii OJPC nu recomandă deloc ultima variantă. Oferte de vânzare de miei pentru Paște au apărut și pe internet. Mai mulți ciobani din împrejurimile Sucevei și-au postat anunțuri pe site-uri de profil, anunțând că mielul viu poate fi cumpărat direct de la sursă cu 15 lei/kg, iar cel sacrificat deja și gata de băgat la cuptor, cu 20 lei/kg.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: