Fericirile

Întâmplarea a făcut ca în această primăvară să fie date publicității rezultatele a două studii, unul american și altul german, despre… fericire. Așa cum era de așteptat, concluziile cercetătorilor nu sunt identice, dar se poate vorbi despre o relativă asemănare a lor. Bref, ele au în vedere aspecte să le spunem „mărunte” ale vieții, însă care, așa cum fiecare învățăm pe pielea noastră, fac ca, împreună… Astfel că devine explicabil că cei mai posomorâți inși (după studiul nemțesc) încep a se găsi după vârsta 25 de ani. Când, în general, omul începe a lua viața pe cont propriu și prinde a simți greul ei.
 

L.D. Clement

Un exemplu concret ar fi și acela că un ins fără slujbă sau care își pierde slujba resimte, psihic și somatic, o suferință echivalentă cu cea provocată de un deces în familie. După 40 de ani (cf. americanilor) sau după 59 (cf. nemților), oamenii devin însă mai senini. Din două motive principale: pentru că, pe de o parte (și poate că din… nefericire!) au prins învățul renunțărilor și al mulțumirii cu fărâme din întregul la care visau odinioară; pe de altă parte, fiindcă au acumulat suficient, pentru că au cheag, pentru că își pot avea de grijă și pentru că societatea le are grija. Este limpede că dacă cercetările respective ar fi fost aplicate la noi, rezultatele lor ar fi fost cu totul altele. Probabil că delimitarea „fericiților” și „nefericiților” în funcție de vârstă ar fi fost aproape imposibilă (dar s-ar fi invocat altele: apartenența la „caste”, „bresle” etc.); probabil că despre vârstele a II-a, a III-a și a IV-a s-ar fi adunat tone de mărturii dintre care, multe, ar fi fost denotate ca având mesaje politice și, prin urmare, ar fi fost ascunse și date uitării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: