De Florii, la Suceava

Concert de excepție cu Grigore Leșe și „Aromânii Fârșenoți”

Catedrala Catolică Sf. Ioan Nepomuk din Suceava a fost, de Florii, locul desfășurării unui concert de excepție, publicul participând într-un număr destul de mare la o “altfel” de audiție, propusă de rapsodul Grigore Leșe și de însoțitorii acestuia, „Aromânii Fârșenoți”.
 

Îmbrăcați la costum, cu pălării și bastoane stilizate, „Aromânii Fârșeroți” din Cogealac, Constanța, descoperiți de maestrul Grigore Leșe, în calitate de păstrători ai unei culturi diferite, au încântat publicul sucevean prin modul în care au cântat despre flori, despre legenda și singurătatea cucului. Pe ritmuri numai de ei cunoscute, cei patru aromâni au impresionat, dar au stârnit și controverse, semne de întrebare pe chipul celor care nu au mai avut ocazia să asculte asemenea ritmuri. Cântecul lor este început inițial de o singură persoană, preluat succesiv de celelalte care îi țin isonul, un ison aparte, gutural, de tipul “eee”. Urmează un joc unic de replici, un dialog pe voci, cu strigăte de încurajare de genul “Haide! Haide!” sau “Hai! Hai băieți! Hai!”. “Când am pornit spre aromânii fârșeroți din Cogealac, despre care auzisem că ar cânta polifonic, nu mi-am imaginat că voi trăi strania senzație că îmi aud strămoșii cântând. Spre deosebire de țăranul român, care horește de unul singur, excepție făcând colindele și unele cântece de ritual, aromânii fârșeroți din Cogealac cântă numai în grup”, aprecia Grigore Leșe, pe site-ul Institutului Cultural Român (ICR). Spectacolul de duminică a fost deschis de Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, susținător al acțiunii, alături de Consiliul Județean Suceava, care a precizat că venirea la Suceava a maestrului Grigore Leșe de sărbătoarea Floriilor a devenit un eveniment de tradiție în municipiul Suceava. Reamintim că maestrul Grigore Leșe a fost prezent la Suceava și în prima zi a lunii aprilie, când a conferențiat la Muzeul Bucovinei pe tema “Doina – de la UNESCO la uitare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: