A murit unul dintre noi

Filaret Moțco, fiu al satului Izvoarele Sucevei

S-a născut la Izvoarele Sucevei, într-o familie modestă, dar cu mult suflet și dorință de instrucție, cu cinci copii (trei băieți și două fete).
 

Cătunul Aluniș nu avea lumină electrică la acea vreme. Calea până la Școala cu Clasele I-VIII Izvoarele Sucevei însemna în jur de 4 km pe un drum forestier prin pădure, pe jos. Tata – muncitor în pădure, mama – crescătoare de animale. Ca elev, cu o minte sclipitoare, a dovedit interes și pasiune pentru lumina cărții. I-a plăcut să fie mereu primul și asta din dorința de a ști cât mai mult. Era extrem de spontan și răspunsurile pe care le dădea erau impecabile. Și acum îl văd, în prima bancă, rândul din mijloc, alături de un alt Filaret, Filaret Trandafir Drebitca, mereu cu mâna sus. Era tot timpul preocupat și slovele cărții îl absorbeau. Nu l-am simțit niciodată abătut sau nemulțumit. Era animat de dorința devenirii, de ideea săvârșirii cursurilor. Nu l-am văzut nicicând văicărindu-se. Lipsurile din familie l-au ambiționat. A absolvit clasa a VIII-a cu media aproape zece. Cursurile liceale le-a urmat la Bistrița. Îmi amintesc că la un CM de fotbal, probabil în 1986, în casa unchiului Costică, s-a adunat mulțime de microbiști și cum transmisiunea era asigurată de… televiziunea sovietică, era nevoie de un translator. Filaret, având cunoștințe serioase în materie de limba rusă, s-a descurcat de minune. A urmat Școala de ofițeri de la Sibiu. A mai terminat vreo cinci facultăți. Domeniul relațiilor internaționale l-a fascinat. Teritorii ca Tadjikistan, Kirghistan, Cecenia, Afganistan, cu toate riscurile, l-au atras. A devenit expert și cu rezultate impresionante în cariera internațională. A sprijinit familia și o vizita. Zâmbetul de pe buze dădea o notă de optimism și voie bună. Clopotele plâng! Concetățenii tăi suspină! Un sat întreg te plânge! Să știi, Filaret, că îți vom păstra o amintire vie și mereu îți vom aprinde o lumânare! Ai fost un model de abnegație, de tenacitate, de modestie și de atașament față de țară. Dumnezeu să te odihnească!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI