Procesul privind revendicarea Fondului Bisericesc, amânat pentru 9 noiembrie

La termenul de marți al procesului în care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina revendică peste 160.000 de hectare de pădure, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis amânarea pentru data de 9 noiembrie, după ce a fost depusă o cerere de intervenție, a informat șeful Direcției Silvice Suceava, Mihai Mihețiu.
 

În acest proces Curtea de Apel Timișoara a stabilit, în decembrie 2009, menținerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafață de 166.613 hectare de pădure. Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafețe de pădure și obliga RNP, Direcția Silvică Suceava și statul român, prin Ministerul de Finanțe, să pună la dispoziția FBOB o suprafață de 166.613 de hectare. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timișoara. Comisia județeană de fond funciar Suceava și-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competența de soluționare a cererii Fundației Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafețe de aproximativ 192.000 de hectare de pădure, motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar și al Legii 247/2005 a proprietății. Potrivit unei note prezentate în susținerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina ar fi avut, de la înființare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere și nu de proprietate, fiind o fundație înființată de stat. Unitățile de cult din județul Suceava au primit, în anul 2004, în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetație forestieră, suprafața totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15.000 de hectare. Ulterior, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanță de Urgență emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost împroprietărită cu 90.000 de hectare de pădure, dar legea de aprobare a acestei ordonanțe a fost considerată neconstituțională de Curtea Constituțională. Cererea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților privind acordarea, de către Guvern, Fundației Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundație de utilitate publică a fost respinsă în 2008, pe motiv că aceasta acționează doar în numele unei persoane juridice, și nu pentru realizarea unui interes public general. Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a cerut, prin executor judecătoresc, punerea în posesie a suprafeței dobândite prin decizia Curții de Apel Timișoara, acțiunea fiind însă stopată printr-o hotărâre judecătorească până la pronunțarea unei hotărâri definitive și irevocabile a Înaltei Curți de Casație și Justiție după ce decizia Curții de Apel Timișoara a fost atacată de RNP.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: