Pentru lucrările de reparații la Gara Ițcani

„Sunt slabe șanse să obținem anul acesta fonduri”

Aceasta este opinia dlui Sorin Flutur, șeful Regionalei CFR Infrastructură Iași
 

Clădirea monument a Stației CFR Suceava-Nord (Ițcani) nu va fi reparată nici anul acesta, cu toate că se află într-o stare deplorabilă, iar situația se înrăutățește de la o zi la alta. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă Sorin Flutur, șeful Regionalei Companiei Naționale de Căi Ferate Române – Infrastructură (CNCFR). Contactat telefonic, el ne-a declarat ieri că știe în ce stare se află edificiul și că a făcut demersuri la București ca să obțină fonduri și să o restaureze.
„În momentul de față nu dispunem de fonduri pentru executarea lucrărilor de reparații la Gara Ițcani. Avem fonduri doar pentru întreținerea acestei clădiri, care însă are nevoie de reparații capitale. Am solicit și noi fonduri speciale de la București. Am trimis hârtiile, facem toate demersurile”, ne-a declarat Sorin Flutur, adăugând că nu știe deocamdată de câți bani ar fi nevoie. Întrebat ce șanse are Suceava să obțină fonduri pentru acest obiectiv, el ne-a răspuns: „Sincer să fiu, sunt slabe șanse să obținem, anul acesta, fonduri pentru execuția lucrărilor de reparații la Gara Ițcani. Din păcate pentru noi, Bucureștiul consideră că Suceava este rezolvată, întrucât Gara Burdujeni a fost restaurată. Pe de altă parte, noi nu am primit nici până acum repartiția bugetară pentru anul acesta. Nu avem bugetul defalcat pe regional”.
Lăsată de izbeliște, clădirea care este administrată de CFR, a devenit un pericol public atât pentru călători, cât și pentru comunitatea locală. Nu mai departe de săptămâna trecută, un sfert din tabla de pe acoperișul gării, circa 250 mp, a fost desprinsă de rafalele de vânt și a căzut la 3 metri distanță de 5 tineri care jucau tenis cu piciorul în zonă. Incidentul, din fericire, nu s-a soldat cu victime omenești, dar a readus în atenția edililor urbei necesitatea restaurării.
Edilul-șef Ion Lungu ne-a spus că primăria și-a arătat intenția de a intra într-un parteneriat cu CFR pentru restaurarea clădirii. „Deocamdată nu am primit niciun răspuns de la conducerea Regionalei Iași. Nu vreau să fiu cinic, dar sper că acest incident îi va sensibiliza mai mult pe cei de la CFR ca, împreună cu ei, să putem salva această clădire de patrimoniu.
Degeaba… Pentru că CFR nu are bani pentru recondiționarea clădirii construite de austrieci din 1871.
Astăzi, de pe pereții gării se desprind bucăți de moloz, tavanul este crăpat, iar, din cauza că a zburat și tabla de pe acoperiș, la fiecare ploaie apa se infiltrează în pod și se scurge pe pereți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: