O frumoasă seară de poezie cu Alexandru Ovidiu Vintilă

O frumoasă seară de poezie ne-a prilejuit lansarea celei de-a treia cărți a lui Alexandru Ovidiu Vintilă, cartea lui koch, Editura Brumar, Timișoara, 2009, miercuri, 2 decembrie 2009, la Biblioteca Bucovinei ,,I. G. Sbiera” Suceava. Inaugurând manifestarea, dr. Gabriel Cărăbuș, directorul instituției, a făcut observația, demnă de reținut, că, de la un timp, cititorii găsesc aici nu numai cărți, ci și scriitori, referindu-se la câteva nume de angajați ai acesteia, impuse deja în peisajul literar contemporan al zonei și al țării.

 

Cartea a fost prezentată, ca și pe coperta IV, ca și acum câteva zile la Târgul de Carte ,,Gaudeamus” București, de tânăra universitară ieșeană Emanuela Ilie, critic literar ale cărei puncte de vedere și ,,diagnostice” sunt urmărite cu deosebit interes de confrați și de scriitori. Considerând-o la fel de importantă, după un debut excelent, ca și a doua, deoarece fiecare reprezintă o nouă luptă cu sine, Emanuela Ilie a vorbit, argumentându-și fiecare afirmație, despre discursul de esență avagardistă, despre supratema feminității, despre inervațiile textuale și despre preferința pentru re-cursul la mitologie, subliniind cu finețe diferențele față de precedenta carte a autorului, dar și ceea ce pe Alexandru Ovidiu Vintilă îl deosebește evident de ceilalți douămiiști, în general adepți ai biografismului frust și uneori și ai autenticității deșucheate – nevoia de carte, de mitologie, chiar și livrescă, de revenire la marile teme ale umanului, cartea lui koch, fiind cartea unui doctor, a unui taumaturg, care pentru actul unei lecturi desăvârșite are nevoie de un cititor erudit. În continuare, Emanuela Ilie s-a referit la complementul grafic al cărții, la coperta și ilustrațiile realizate de tânărul și talentatul pictor Cătălin Alexandru Chifan special pentru această carte ca la o reușită –,,Cartea arată splendid!”– , dar și ca la o dovadă, prin surprinderea amestecului de genuri, a histrionismului, cabotinismului, a zborului frânt ș.a., că nu o dată pictorul este mai bun cititor decât criticul.
Prezent nu doar în carte, ci și cu o expoziție de grafică organizată ad-hoc la Bibliotecă, Cătălin Alexandru Chifan a vorbit la rându i, cu bucurie, despre această experiență, a ilustrării unei cărți de poezie, pe care de altfel a mărturisit că o consideră un nou început.
În continuare, poeta Angela Furtună a evocat prima publicare a lui Alexandru Ovidiu Vintilă în revista ,,Bucovina literară”, iar Alexandru Ovidiu Vintilă, mulțumindu-i pentru că i-a amintit de perioada plăcută a debutului, și mulțumind tuturor pentru solidaritatea întru poezie, ne-a oferit în propria lectură trei poeme, între care unul dedicat Bibliotecii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: