Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor

În fiecare an, pe 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor și al familiei.

 

Născut la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie săracă, Stelian a fost nevoit să-și câștige singur existența. De mic simțind chemarea către Hristos, inima îl îndemna să se retragă din lume și să-I slujească lui Dumnezeu, Cel care nu-l părăsise niciodată la nevoie.
Împărțindu-și puținul ce moștenise săracilor, Stelian se retrage într-o peșteră, în care se va nevoi în post și rugăciune. Se spune că într-o noapte a simțit binecuvântarea harului lui Dumnezeu și o pace lăuntrică deosebită i-a copleșit sufletul. O pace și o bucurie profundă iradiau de pe chipul său. Întâlnind un copil bolnav, câteva zile mai târziu, a mers să-l binecuvânteze și să-l îmbărbăteze în suferința sa. Dar, minune: o putere neobișnuită simți că-i trece prin mână și copilul se tămădui. Înfricoșat de minunea pe care o săvârșise, mulțumind neîncetat lui Dumnezeu – Cel ce l-a învrednicit de o astfel de faptă –, s-a ascuns în peștera sa pentru a se ruga. Dar vestea minunii se răspândi cu repeziciune și mame cu copii bolnavi în brațe îl căutau neîncetat. Pe fiecare îi primea cu bucurie sfântă, îi binecuvânta și harul lui Dumnezeu îi vindeca.
Deși nu era un mare învățat, deși nu studiase la școli înalte, Sfântul Stelian s-a dovedit un învățător cu multă pricepere. Toți cei care veneau să-și spună necazurile primeau dreaptă povață și plecau întăriți în credință și tămăduiți sufletește și chiar trupește. Atunci când o molimă a cuprins ținutul în care se ostenea sfântul și când mulți copii mureau bolnavi de o boală necunoscută, Sfântul Stelian îmbărbăta pe mamele îndurerate și, cu rugăciunile lui, acestea dobândeau de la Dumnezeu alți copii.
Iubind mult copiii, sprijinindu-i și ajutându-i îi izbăvea din boală și neputință când părinții cereau cu lacrimi fierbinți ajutorul său. Pentru toate acestea, Biserica îl consideră ajutător, ocrotitor și sprijinitor al copiilor, dar și al familiei în general. De altfel, Sfântul Stelian este zugrăvit întotdeauna în icoană purtând în brațe un prunc asupra căruia privește cu multă duioșie.
„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită sfinților, de lumina cerească umplându-te. Acum, în slava cerească viețuind și înaintea Împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioșii care cu îndrăzneală înalță rugăciuni și cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit, și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te laudă pe tine. Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire al Sfintei Treimi, fă și din pustiul inimilor noastre țarina bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune; ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, ca prin tine și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”
(Rugăciune către Sfântul Stelian).

Pr. DAN-CONSTANTIN CEREDEEV,
Parohia „Sf. Ier. Nicolae” Ciumârna

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI