Cu tema Identitate, diversitate și vizibilitate culturală în traducerea discursului literar francofon

MASĂ ROTUNDĂ

Activitatea de cercetare a devenit în ultimii ani o componentă fundamentală în planul strategic al Universității Ștefan cel Mare din Suceava. În conformitate cu direcțiile prioritare de cercetare adoptate, sub egida Centrului INTERLITTERAS de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării se derulează proiectul TRADUCEREA CA DIALOG INTERCULTURAL din cadrul programului IDEI, finanțat de CNCSIS (Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior).
 

Acest proiect este complementar preocupărilor traductologice ale revistei cu rezonanță internațională Atelier de traduction. Sub îndrumarea cercetătorilor cu experiență, prof. univ. dr. Muguraș Constantinescu și prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, trei cercetători în formare, doctoranzi ai Facultății de Litere, Cristina Hetriuc, Petronela Munteanu și Alina Tarau, desfășoară stagii de documentare la universități și edituri prestigi-oase din Europa și Canada, publică articole în reviste de profil, se implică în organizarea de seminarii și colocvii inter-naționale. Tema proiectului este justificată de actualitatea ei atât pe plan științific, cât și politic, de interesul pentru relațiile dintre identitate, diferența și diversitate culturală, de recunoașterea rolului traducerii în sporirea vizibilității literaturilor mai puțin cunoscute pe plan mondial. Invitați de seama, personalități științifice ale comunității academice, prof. dr. Paul Miclău, prof. dr. Marina Mureșanu, prof. dr. Liliane Ramarosoa și conf.dr. Costin Popescu au discutat, în cadrul uneia dintre activitațile asociate proiectului – masa rotundă Identitate, diversitate și vizibilitate culturală în traducerea discursului literar francofon de joi 11 iunie – de-spre facilitarea dialogului intercultural, despre asigurarea vizibilității celor două limbi și culturi prezente în actul de traducere și despre menținerea specificului cultural. Până în 2011 sunt preconizate răspândirea, promovarea și valorificarea rezultatelor cercetării științifice desfășurate în cadrul acestui proiect. Drd. CRISTINA HETRIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: