Un personaj de roman interbelic

Ce-ați face dacă un om, trecut binișor de vârsta de 80 de ani, v-ar căuta a-nume pentru a vă spune că nu mai are mult de trăit? Dacă ar începe să-și depene întreaga viață și i-ați simți în glas o amărăciune de neînchipuit? Ați găsi cuvinte potrivite pentru încurajare? Ar mai fi ceva de spus în fața unei vieți trecute parcă într-o clipă? Ce-ați face dacă s-ar purta de parcă ar vrea să vă încredințeze misterul întregii sale existențe? I-ați spune, cine știe, ,,dar nici nu poate fi vorba de moarte, mai aveți atâta vreme în față”, iar omul ar ști că mințiți și ar surâde precum un înțelept, sprijinindu-se în bastonul de lemn, împovărat și acesta de amintiri și regrete.
 

Sunt doar câteva zile de când octogenarul Corneliu Cornea (cunoscut în Rădăuți pentru pasiunea de a ciopli în lemn chipuri meșteșugite de sfinți) m-a căutat pentru o astfel de mărturisire. Sculptura i-a fost în ultimul deceniu regăsire, eliberare și alinare. „Am scris versuri și proză, dar n-au fost pentru mine adevărata cale de exprimare”, îmi spunea, în anul 1995. La vremea aceea, îmi vorbea despre lucrarea sa „Lupta împotriva răului”. Pe atunci se apropia de 70 de ani și mai avea forța de a înfrunta răul. Din când în când, depăna câte o poves-tioară hazlie, părând un per-sonaj hâtru de roman interbelic. Când un om îți spune că nu mai are mult de trăit, o clipă parcă te-ai zări pe tine în oglindă, peste ani, și parcă ai vrea ușor să îți acoperi fața dar uite, bastonul de lemn este aproape și peste o clipă tinerețea ta se face pulbere și obosit încerci să cauți un om căruia să-i încredințezi întreaga viața… Bucurați-vă de sărbătoare! Tic, tac, trece viața noastră, trece lupta împotriva răului…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: