PSD Suceava 2020

Basarabeanul Alecu Reniță

La Muzeul de Istorie Suceava al Complexului Muzeal Bucovina o expoziție fotografică ne povestește despre o Basarabie de o frumusețe răscolitoare, cu splendori ale peisajului zugrăvite parcă direct din cer, o Basarabie întreagă, nelovită de vreme, cu Cetatea Hotinului și Cetatea Albă întinzând, asemenea unor arbori seculari, de la miazănoapte la miazăzi și de la sud spre nord, rădăcini de piatră într-o plasă care nu o lasă să cadă în hău, reînălțând-o spre soare și lumină de câte ori, cu respirația tăiată, am fost gata s-o credem, cu un Orhei, Orheiul Vechi, comparabil cu cele mai minunate locuri de pe pământ și cu un Nistru care va fi, etern maiestuos, și când noi nu vom mai fi nici amintire.
 

O Basarabie văzută de Alecu Reniță cu o mie de ochi, ochii din văzduh ai strămoșilor săi, ochii din siberii ai deportaților ei, ochii celor care au continuat să o privească și după ce au orbit de dor în străinătăți fără întoarcere. O Basarabie de dincolo de durere ai spune, dacă ochiul aparatului foto și cei o mie de ochi ai artis-tului nu ar stărui mut și zguduitor pe Mântuitorul răstignit pe crucile ei de la Japca, de la Orhei… De aici, de la această neîntreruptă pătimire, de la această atroce suferință începe cuvântul cu care număr de număr, în ,,Natura” sa, publicație de ecologie, turism și cultură, și deopotrivă de educație patriotică și dragoste de țară, ziaristul, basarabeanul, românul Alecu Reniță strigă: ,,R. Moldova și-a consumat toate rezervele de timp și nu are niciun drept să stea încremenită într-un proiect sovietic”! ,,Anul 2009 trebuie să devină anul marilor schimbări, când fiecare în parte și toți împreună ne vom asuma răspunderea pentru viitorul R. Moldova…”! Da, mergeți la expoziția lui Alecu Reniță. Chiar dacă n-o să-i puteți citi articolele, o să-i vedeți Crucea Răstignirii proiectată pe pământul nepieritor al Basarabiei și o să înțelegeți ce vrea să spună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: