Scriitori și scriitoare

Bucovina e plină de scriitori și scriitoare, oameni care mai de care mai înverșunați în ale scrisului, mai subtili și mai elaborați, mai persuasivi și sârguincioși.
 

Pe rafturile lor de acasă stau cărțile tipărite pe la edituri anonime, unii dintre ei sunt premiați, alții sunt uitați cu tot cu volumele lor, iar viața merge înainte și nimănui nu-i pasă de clasicii noștri în viață. Elita cu pricina stă uitată și suferă crispat în tăcere. Căci elită o să le spunem sârguincioșilor noștri, cum altfel anume? Prost le mai merge scriitorilor noștri, dar vai, și distinselor doamne scriitoare! Nimeni nu se pleacă până la pământ în fața lor, nimeni nu le ridică statui, iar scribii îngâmfați, de prin presa aservită politrucilor zilei, nu vor să scrie un rând despre capodoperele locale, care vor sparge gura târgului peste vreo patru sute de ani înainte. Prin biblioteci, elevii din școli mai citesc Eminescu și Creangă, în loc să caute cărțile scriitorilor noștri, care au dat ce au avut ei mai bun, de la înălțimea laureaților Nobel… Căci fiecare oraș își are mizantropul său care a eșuat în grafomanie, așa cum fiecare carte poate ascunde o experiență de viață plină de sensibilitate sau venin. Dar ce păcat că lumea scriitorilor este atât de complexă încât trebuie să treacă mii de ani pentru ca valoarea să aibă parte de recunoștință! Ce păcat că unii se irosesc trudind și cheltuind bănuțul muncit pentru a plăti editurile șchioape, când adevăratul talent poate înfrunta lumea printr-o singură pagină, când un poet poate îngenunchea lumea doar printr-un poem, când un filosof rămâne în amintire prin grația unui simplu aforism… A scrie o carte nu e cu ni-mic mai nobil decât a te îmbrăca de la second-hand, de vreme ce toate lucrurile au fost spuse, de vreme ce cărțile sunt scrise din cărți. Depinde cât de bine te prinde haina purtată cândva de alții, depinde de soclurile goale pe care ar putea sta și statuia ta, scriitorule, dar te asigur că nu vei fi mulțumit, pentru că moartea tot moarte rămâne. Iar dacă ai urât când ai scris și te-ai trufit, inima ta oricum era moartă de mult…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI