Experimentul

Partea bună a unei întâmplări este când te trimite la o carte. Cel mai mare și mai scump experiment științific al secolului XXI, menit să reproducă în laborator nașterea universului, m-a ispitit să recitesc “De la Pământ la Lună” de Jules Verne, povestea altuia, demn de secolul XIX și “cu neputință să nu facă zgomot în întreaga lume”, lansarea spre astrul nopții, dintr-un tun gigant, a unui proiectil, despre care un susținător spune: “las deoparte proiectilul fizic, proiectilul care ucide, pentru a considera un proiectil matematic, un proiectil moral. Proiectilul este pentru mine cea mai strălucitoare manifestare a puterii omenești; aici se rezumă ea în întregime, creându-l, omul s-a apropiat, cel mai mult, de Creator”.
 

“Dumnezeu, adaugă modest același personaj, are viteza electricității, viteza luminii, viteza stelelor, viteza cometelor, viteza planetelor, viteza sateliților, viteza sunetului, viteza vântului. A noastră este însă viteza proiectilului, de o sută de ori superioară vitezei trenurilor și a cailor celor mai rapizi”. Problemele de conștiință fiind rezolvate în acest spirit, merită parcurse cu atenție paginile care surprind reacțiile entuziaștilor, ale celor din “rasa fricoșilor” (care credeau că “Luna va sfârși prin a cădea pe Pământ”), din “tagma superstițioșilor, a ignoranților” și nu în ultimul rând ale unor oameni de treabă, în cazul cărora “anumite temeri nejustificate fură mai puțin ușor de dezrădăcinat”, pentru a ne reîntoarce la cei dintâi și a reține, cu un soi de nostalgie, extraordinara efervescență, puternica sete de cunoaștere în care îi antrenează experi-mentul, cufundându-i în cărți de fizică, astronomie, geogra-fie. Astfel, “oricare om din A-merica, unde toată lumea știe să citească, își făcu o datorie din a studia geografia Flori-dei”, locul lansării proiecti-lului. Câștigătoare în fața Te-xasului, aceasta însă nu a fost scutită de previziunea texani-lor perdanți: “Făcând aluzie la îngustimea Floridei, simplă peninsulă strânsă între două mări, pretinseră că ea nu va rezista zdruncinăturii tunului și va sări în aer odată cu lovi-tura de tun”. Autor de antici-pație în secolul XIX, Jules Verne este un scriitor actual în secolul XXI.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: