Limba noastră cea română…

La Palatul Tineretului din Cernăuți, se va desfășura duminică sărbătoarea Limba Noastră cea Română organizată de Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” Regiunea Cernăuți. An de an, în prag de toamnă, românii din nordul Bucovinei se reunesc pentru a-și sărbători graiul matern. Aceasta ar fi a nouăsprezecea ediție în care poeți, scriitori, ar-tiști trag un semnal de alarmă, întorcându-și fața spre istoria neamului românesc. De fiecare dată când merg la această sărbătoare îmi amintesc vorbele lui Arcadie Opaiț, președintele Societății „Eminescu”, cel care spunea cândva că „limba română este în pericol și nu de dispariție completă, ci de atacuri din partea unor funcționari de stat, care nu-și dau seama că, în afară de ei și de limba lor, de naționalitatea lor, în Bucovina mai sunt 86 de limbi. Și nu înțeleg că o floare, dacă nu are o petală-două, nu mai este floare”.
 

Mălina ANIȚOAEI

Hrana românilor de pretutindeni – limba acestora se va auzi din nou pe scenă, în acordul sutelor de inimi prezente la eveniment. „Doi dușmani primejdioși avem în fața noastră – răutatea și prostia – scria Eminescu, cu privire la națiunea română, înclinată spre dezbi-nare. Oare nu din cauza răutății nu ne putem uni la reali-zarea faptelor de interes națio-nal? Și oare nu din cauza pros-tiei în școlile noastre se împuți-nează numărul copiilor? Cum pot oare româncele noastre să-și ducă copiii în școli ucrainene sau să ceară deschiderea de clase cu predare într-o altă limbă decât cea maternă? Am început să uităm că numai cu școala putem salva neamul nostru, asigurându-i pe acest pământ respectul ce-l merită, în urma valorii sale istorice, politice și culturale” – aceasta era expresia unui impresio-nant Apel al Societății adresat în urmă cu doi ani participan-ților la eveniment. Este din nou început de septembrie… La Cernăuți românii se pregătesc pentru sărbătoarea limbii române în vreme ce noi, românii din țară, ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de identita-tea noastră, cosmetizându-ne prezentul și uitându-ne parcă istoria. Poate că numai focul iadului te întreține pur…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: