Codul roșu a fost extins până astăzi, după inundațiile devastatoare

Peste 9.300 de persoane au fost evacuate și mai mult de 8.700 de gospodării se află sub ape în cele șapte județe afectate de inundații, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, secretarul de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative, Victor Paul Dobre. El a precizat că este vorba despre 9.322 de persoane evacuate și 8.747 gospodării inundate, iar numărul localităților care au avut de suferit de pe urma inundațiilor a crescut la 169 (față de 167, duminică dimineață). De asemenea, au fost afectate 5.670 de fântâni, 42,6 kilometri de diguri și apărări de mal, 20.482 de hectare de teren agricol.
 

Victor Paul Dobre a subliniat că drumurile comunale și județene afectate de inundații nu sunt distruse, dar că de-a lungul acestora există dificultăți de circulație. În ceea ce privește persoanele evacuate, el a spus că numărul acestora se schimbă cu rapiditate de la o oră la alta, având în vedere că în zona Maramureș apele se retrag pe toate cursurile, iar în zone evacuate precum Remeți, populația începe să se întoarcă. Avertizarea de Cod roșu este valabilă până astăzi, la ora 16,00, pentru porțiuni din râurile Tisa, Siret, Suceava, Prut, a anunțat Victor Paul Dobre. Mai exact este vorba despre Tisa – pe porțiunea dintre vărsarea Izei și ieșirea din țară; Suceava – de la Ițcani până la vărsarea în Siret; Siret – de la intrarea în țară până la Drăgești, județul Bacău; Prut – de la Rădăuți Prut până la barajul Stânca Costești. Potrivit ultimei avertizări a Institutului Național de Hidrologie, Codul portocaliu va fi valabil până luni după-amiaza pe Iza (în Maramureș) și pe cursurile superioare ale Vișeului, dar și pe întreg parcursul râului Suceava, până la Ițcani, de unde este valabil Codul roșu. Avertizarea de Cod galben este pentru cursul superior al Bistri-ței, pe întreg par-cursul râului Moldova, cu afluenții acestuia, și pentru afluenții din nord-est ai Prutului (Bășeu, Jijia, Sitna, Bahlui). Potrivit unui bilanț realizat duminică dimi-neață, la ora 8.00, inundațiile au afectat șapte județe. Patru persoane și-au pierdut viața, iar două au fost declarate dispărute, 32 de locuințe au fost distruse, fiind afectate de inundații trei kilometri de drumuri naționale, 61 de kilometri de drumuri județene, 423 de kilometri de drumuri comunale, 941 de poduri și podețe. 45 localități și 383 de posturi de transformare din patru județe erau afectate în privința alimentării cu energie electrică. 30 de stâlpi de electricitate au fost rupți.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI