„Moldova a pierdut un voievod, dar cerul a câștigat un sfânt”

Un soare tonic a îmbrăcat într-o serenitate bucovineană, nicăieri întâlnită pe alte meleaguri, ziua de 2 iulie a aces-tui an. Pomenirea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, a 504-a dintr-o istorie care i-a statuat loc de cinste domnului Moldovei încă din timpul vieții, a fost ieri, la Putna, așa cum, proba-bil, ar trebui să fie toate evenimentele de căpătâi ale românilor: festivă, ritualică, comemorativă, înălțătoare, pură și simplă, de o noblețe fără cusur. Peste 3000 de pelerini din toată țara s-au recules la mormântul voievodului, participând, în tipare creștin orto-doxe iremediabil săpate în memoria sutelor de ani care au succedat înălțării sale la cele veșnice, la slujba arhierească de pomenire, condusă de astă dată de proaspătul mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, secondat de arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen. Săvârșirea actului ritualic a avut parte de un sobor însem-nat de preoți însumând im-portante fețe bisericești din toată Moldova și Bucovina: ierarhii PS Calinic Botoșănea-nul și episcopul Romanului și al Iașilor, Corneliu Bârlădea-nu, apoi PC Gheorghe Brădățanu, consilier eparhial, starețul Mănăstirii Putna, PC Melchisedec Velnic, și alții, precum și clerici din Basarabia și Nordul Bucovinei. A fost un altfel de 2 iulie, cum n-a mai fost demult, nemarcat, contrar altor ani, de abur politicianist și obositor, predicile au avut cumsecădenia predicilor frumoase și pilduitoare pe care le aude tot omul simplu la biserică, iar politicienii și-au făcut prea puțin simțită prezența. Iar, dacă și-au făcut-o, a fost discretă și chiar evlavioasă, netulburată de poze în tușă populistă, limitată poziției conferite de rangul administrativ.
 

Au asistat din partea oficialităților președintele CJ, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Ștefan Alexandru Băișanu, șefii IPJ și Jandarmeriei, Nicușor Todiruț și Eugen Șalar, din partea instituțiilor cărora au fost depuse la mormântul domnitorului coroane de flori. A fost prezent la Putna și consulul general al României la Cernăuți, Romeo Săndulescu. „La începutul veacului 16, Moldova a pierdut un voievod, dar cerul a câștigat un sfânt. Și acest câștig rămâne peste veacuri ca izvor de inspirație pentru toți. Să mergem la ca-sele noastre cu conștiința că aici, la Putna, voievodul Ștefan veghează(…), cu convingerea că Sfântul Ștefan a socotit că puterea pe care o avea, cu înțe-lepciunea pe care o avea, vite-jia care-i definea viața nu erau calitățile sale, ci darurile lui Dumnezeu, așezate în mintea și în sufletul lui. Cu atât mai mult noi, oameni slabi și ne-volnici, neputincioși și păcă-toși, să socotim că, dacă avem ceva înțelepciune în noi, ceva sănătate în noi, că, dacă sun-tem undeva așezați, mai sus sau mai jos, acest lucru nu se datorează nouă, ci noi primim putere prin puterea lui Hris-tos, suntem administratori, gestionari ai darurilor pe care El le-a așezat în viața noastră… Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi, pentru această preafrumoasă mănăstire, așezată aici, într-un loc atât de important pentru Biserică și pentru țară, să-i mulțumim că ne-a învrednicit să ne bucurăm a fi aici împre-ună!”, a spus mulțimii ÎPS Teofan, mitropolitul Moldo-vei și Bucovinei. Au fost învredniciți să se bucure la Putna credincioși de toate condițiile, cu toții tin-zând neștiut, prin simpla pre-zență, la calitatea de vrednici urmași ai lui Ștefan, de la copii de țâță, fercheș îmbrăcați în costum național cu tricolor, până la bătrâni picturali, des-prinși parcă din cărți de po-veste, cu toții veniți să se re-culeagă, să-și îndoaie genun-chii la umbra omniprezentă a domnului Moldovei. Și a fost pe urmă un ospăț, o agapă, o masă creștinească, un dar al gazdelor bucuroase să primească în ospeție: 400 de litri de borș de pește, 6000 de sarmale de post și pește prăjit, pentru toate gurile înfometate. Bucate stropite, cum le stă bine la o zi aleasă, cu o țâră de vin dulceag și bun și popesc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: